Kapcsolódó anyagok

Christopher Walken az Around the Bend-benA Világ Filmfesztiválján minden kontinens legjobb filmjének külön Arany Zenitet osztanak - Európa részéről ez idén a spanyol Miguel Albaladejónak jutott, Cachorro (Bear Club) című melegek közt játszódó vígjátékáért. A 28. Montreali World Film Festival idén életműdíjban részesítette a filmművészetért tett kivételes munkájáért Isabelle Adjani francia színésznőt, Theo Angelopulosz görög és Krsto Papic horvát rendezőt.

Az elmúlt évek montreali díjaival szemben (2001-ben pl. a Torzók vitte el a fődíjat) idén elismerés nélkül maradt az egyetlen magyar versenyfilm, Janisch Attila Szemle-fődíjas alkotása, a Másnap.

Montrealtól tavaly vette el 1. kategóriás besorolását a Filmproducerek Nemzetközi Szövetsége (FIAPF). A Párizsban székelő testület azért sújtotta a döntéssel a kanadai mustrát, mert a fesztiváligazgató Serge Losique előzetes egyeztetések nélkül változtatta meg a fesztivál 2003-as időpontját, amely így ütközésbe került Velencével és Torontóval is. A montreali időeltolás hátterében valójában az áll, hogy a fesztivál úgy érezte, elszürkül a másik nagy kanadai filmmustra, Toronto mögött, amely profitált Velence viszonylagos közelségéből, így pár nappal a csatornák városa után már itt is kvázi világpremiereket tarthattak.

Az A-listáról való lekerülés azonban a jelek szerint nem csökkentette a fesztivál iránti érdeklődést, hisz a Világ Filmfesztiváljára nevéhez híven 72 országból 439 film került programba idén, melyek soraiban 56 világpremiert is magáénak tudhatott Montreal, köztük Pénelopé Cruz és Charlize Theron közös filmjével, a John Duigan rendezte Head in the Clouds című romantikus háborús drámával.