Till Attila filmjét 2016-ban nagy sikerrel mutatták be itthon, nemzetközi premiere Karlovy Varyban, az East of the West szekcióban volt, majd ez lett Magyarország 2017-es Oscar-nevezettje is. Noah Wyle Slippery Moon nevű produkciós cégének első munkája lesz a Tiszta szívvel feldolgozása lesz, amely itthon a Laokoon Filmgroup gyártásában készült. Stalter Judit producer New Yorkból válaszolt a kérdéseinkre, vele tavaly ősszel podcast-adásban is beszélgettünk egyet.

 

Hogyan zajlott a megkeresés? Noah Wyle személyesen vette fel veletek a kapcsolatot? Mit mondott, mi ragadta meg őt a filmben annyira, hogy remake-et akar belőle készíteni?

A nevelőapja, James Katz (aki szintén hollywood-i producer) és Noah együtt kerestek meg 2-3 évvel ezelőtt, miután látták az Amerikai Akadémiai tagoknak tartott vetitést Los Angelesben, amikor a Tiszta szívvel volt Magyarország hivatalos Oscar-jelöltje. Noah nagyon elkötelezett a megváltozott képességű emberek világával kapcsolatban, nagyon régóta érdekli a téma.

Ahogy a mostani Deadline-cikkben is nyilatkozta, tényleg így fogalmazott először is:

“A filmben van valami punk attitűd. Soha nem láttam ehhez foghatót. A szereplők között ráadásul sokan valóban mozgáskorlátozottak, és a sztori teljesen az arcomba tolta azt, hogy mennyire nem kér ez a közösség az empátiámból, a szánalmamból. A főszereplő srácok olyanok, mintha valami elit kerekesszékes osztag tagjai lennének" - jellemezte a filmet Wyle. "A célunk kettős a sorozattal: egyrészt olyan műsort akarunk csinálni, amit még nem láthattunk tévében, másrészt teljesen át akarjuk formálni a jelenlegi felfogásunkat arról, mi mindenre is képesek a mozgássérültek".

(forrás: Laokoon Filmgroup)

Mi az, amit pontosan megvásároltak? A történet jogait, a karaktereket, stb.? Nektek mekkora beleszólásotok lesz a remake-be?

Az amerikai megfilmesítés jogát vettek meg, tehát ők azok, akik az amerikai verziót létrehozhatják és aztán forgalmazhatják az egész világon. Akkor még nem volt biztos, hogy játékfilmet vagy sorozatot akarnak, igy mindkét verzióra szerződtünk.

Amerikai környezetbe ültetik át a film történetét?

Igen.

Megtartják az angol címet? A Kill on Wheels egy szuper cím.

Nem valószínű, de még nincs eldöntve.

 

A projekt újdonsága miatt néhány kérdésünkre Stalter Judit még nem tudott hivatalos választ adni. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy Till Attilát is bevonják-e a készítésbe, mekkora mértékben veszik át a magyar film történetét, hogy Noah Wyle színészként (jelenleg rendezőként, íróként és producerként van feltüntetve), illetve Judit producerként fog-e benne dolgozni. A hivatalos válaszokra még várnunk kell.

Fotók: Laokoon Filmgroup / Borítóképen: Stalter Judit, Fekete Ádám és Fenyvesi Zoltán