Akár több verzióban is elkészülhet a Puskás Ferenc életéről szóló dokumentumfilm. „A külföldi befektetők érdeklődésétől is függ, hogy mennyire impozáns alkotás születik majd.” - mondta szerkesztőségünknek Neményi Ádám producer. Mint azt a Next Station vezetője kifejtette, a film eddigi költségeit egyelőre a Next Station finanszírozza. S bár pályázati pénzekre is számítanak, ebben a felállásban mintegy 30-35 millió forintos költségvetés mellett készülhet el a Puskás-film. Igaz, ebben az esetben egy 80-90 perc hosszúságú moziváltozat, egy rövidebb, 50 perces TV-verzió, valamint egy 150 perc hosszúságú, háromlemezes DVD-kiadás is születne. Amennyiben viszont sikerül a filmterv mögé külföldi befektetőket és koprodukciós partnereket állítani, körülbelül 400 ezer eurós büdzséből egy európai színvonalú dokumentumfilmet forgathatna a produkció által a rendezésre felkért Almási Tamás.

Mint azt a rendező a filmhunak elmondta a film az előkészítési szakaszának végéhez érkezett. Túl vannak az archív anyagok gyűjtésén, sőt tíz-tizenkét alkalommal is forgattak. Felvételt készítettek már például az idei németországi labdarugó világbajnokságon, ahol az 1954-es berni VB győztes német válogatottjának két tagját – Horst Eckelt és Ottmar Waltert – is sikerült megszólaltatni. Ugyanakkor – mondta Almási – a családdal, barátokkal, rajongókkal készült felvételek zöme inkább a próbaforgatás kategóriájába esnek, később jobb körülmények között, csúcsminőségű HD-kamerával megismétlik ezeket.

Előtte azonban a rendező a rendelkezésére álló levéltári anyagok, újságcikkek és már leforgatott jelenetek alapján ír egy – a hazai dokumentumfilmezésben rendhagyónak számító, de Európában és főként az Egyesült Államok dokumentumfilmezésében bevettnek számító – hosszabb forgatókönyvet, amellyel a produkciós iroda megkeresheti azokat a nemzetközi befektetőket, koprodukciós partnereket, akik érdeklődést mutathatnak a film iránt.

Archív felvételeken
elvenedik meg
A filmhu érdeklődésére Almási Tamás elmondta, a Puskás Ferencről szóló film legnagyobb kihívása – amellett, hogy óriásiak az elvárások a nemzetközi hírnevű, hazánk megítélésének szempontjából is szimbolikus jelentőségű sportfigurájáról szóló alkotást illetően – hogy a hat éve súlyos beteg Puskás Ferenc már nem képes elmesélni életének sorsdöntő eseményeit, ahogy a rendező fogalmazott: Puskás Ferenc egy inaktív hős. Ezért különös fontosságú az archív felvételek digitalizálása, felújítása – ezekbe közelítve, az archív fotókba nagyítva elevenedik majd meg Puskás Ferenc.

A jövő év áprilisára tervezett dokumentumfilm mellett, de csak annak elkészülte után, a Next Station játékfilmet is tervez Puskás Ferenc életéből. Mint azt Neményi Ádám kifejtette, nagy és fontos témák esetében egyáltalán nem ritka, hogy ugyanarról a témáról egyszerre, vagy kis csúszással szülessen dokumentum- és játékfilm – utalva ezzel a nemrégiben bemutatott A szabadság vihara, és az október 23-án debütáló Szabadság, Szerelem azonos kiindulópontjára. A producer elmondta, egy éve szerződtek le Puskás Ferenc családjával és a futballistáról szóló életrajzi könyv kiadójával. A Nemzeti Sport újságírójának, Szöllösi György könyve olyannyira megtetszett a producernek, hogy a film forgatókönyvének megírására is őt kérte fel. Ha elkészült – az Almási-dokuhoz hasonlóan – szeretnének külföldi koprodukciós partnereket bevonni a filmbe. Ugyanis mint azt Neményi Ádám megfogalmazta, egy legenda életét feldolgozó alkotás csak a legjobb anyagból, igényesen készülhet el, az arra rátermett személyek bevonásával. A dokumentumfilm esetében ilyen garanciának véli Almási Tamás személyét, akinek kiválasztásánál két ok vezérelte a producert: „rajong a futballért, és minden szerénytelenség nélkül kijelenthető, hogy a dokumentumfilm professzora.”