A mozgókép egyik legnagyobb élő alakjából majdnem festőművész lett, ezt jól tükrözi alkotásainak képi világa is. Rendezőként 1955-ben állt először kamera mögött, ifjúkorának háborús élményeit dolgozta fel A mi nemzedékünkben. A következő évben készült A csatorna című alkotásában a varsói felkelés önfeláldozó hőseinek állított emléket. Ez a filmje már nemzetközi hírnevet hozott a fiatal tehetségnek, az igazi nagy áttörést azonban az 1958-as Hamú és gyémánt hozta meg számára. Valódi kultuszfilm vált belőle, amelyet nem lehet elégszer megnézni. Nemcsak azért, mert Wajda olyan színészt talált, aki sztár lett az egész kontinensen. Zbigniew Cybulski legendája - amelyet korai, tragikus halála csak megerősített - tulajdonképpen ebben a filmben alapozódott meg. Cybulski azt az ifjú hőst testesítette meg, aki kiszolgáltatott a történelemnek, szembekerül a világgal, és végül hiába jóravaló fiú, nyomorultul elpusztul. Wajda az ifjú nemzedék örök lázadását fogalmazta meg a Hamu és gyémántban, s újabb és újabb nemzedékeket hódít meg ezzel az alkotással…

A Magyar Televízió az m1-en vasárnap, március 5-én 22.05-kor  Az ígéret földje című filmmel köszönti a 80 éves mestert.
Reymont regénye nyomán írta és rendezte: Andrzej Wajda. Fényképezte: Witold Sobocinski, Edward Klosinski, Waclaw Dybowski. Zene: Wojciech Kilar.
A világhírű, Nobel-díjas Wladyslaw Reymont regényéből készült film Lódzban játszódik, a századfordulón, a korai kapitalizmus kibontakozása idején. A textiliparáról híres városban Karol Borowiecki, a nemesi származású lengyel fiatalember és két barátja, a német Maks Baum és a zsidó Moryc Welt elhatározzák, hogy önálló vállalkozásba fognak, textilgyárat alapítanak. A jó barátok ügyes húzásokkal, okos manőverekkel, időnként gátlástalan eszközökkel igyekeznek teret nyerni az üzleti életben. Van azonban, amit nem tudnak kiszámítani, spekulációik balul ütnek ki, s a csődből csak Karol „tudja” a kiutat: gazdag érdekházasság... Karol bácsikája, az idős nemes, Borowiecki úr így vélekedik e korosztályról: „Ti persze mind csak nevettek a múlton, a tradíciót hullának nevezitek, a nemességet előítéletnek, az erényt babonának, eladtátok a lelketeket, eladtátok az aranyborjúnak…” Nyilván a sokrétű, korunkban egyre aktuálisabb gondolatok késztették Andrzej Wajdát arra, hogy felújítsa 1974-ben készült filmjét. E régi-új, mesterien átszerkesztett, gyönyörűen restaurált, kivágott jelenetekkel teljessé tett, feszesebb ritmusú filmmel köszönti a Magyar Televízió az idős mestert, a 80 éves Andrzej Wajdát! Nézőink figyelmét felhívjuk Andrzej Wajda filmjeiből készült válogatásunkra, amelyet négy péntek estén, március 11-étől láthatnak az m2-es csatorna műsorán.
Főszereplők: Daniel Olbrychski (Rátóti Zoltán), Wojciech Pszoniak (Józsa Imre), Andrzej Seweryn (Széles Tamás), Anna Nehrebecka (Major Melinda),  Franciszek Pieczka (Helyey László).
(Magyar szöveg: Kálmán Éva, Székely Anna. Szinkronrendező: Aprics László, szerkesztő: Vlahovics Katalin.)

 A mozi mágusai sorozatban március 11-én mutatjuk be az m2-n 21 órakor a Hamu és gyémánt című filmet.
Jerzy Andrzejewski regénye nyomán írta: Andrzej Wajda, Jerzy Andrzejewski. Fényképezte: Jerzy Wójcik. Zene: Filip Novak. Rendező: Andrzej Wajda.
Már béke van, de Maciek számára nem ért véget a háború. A Honi Hadsereg katonájaként meggyőződéssel hajt végre értelmetlen gyilkos parancsot.  1945. május 8-án, amikor mindenki a győzelmet ünnepli, Maciek és barátja, Andrzej a párt megyei titkárát, Szczuka elvtársat és kíséretét akarja megölni. A golyók célt tévesztenek, de a kudarc nem töri le a fiút. A feladatot mindenképpen végre akarja hajtani. Este a kisvárosi szállodában Maciek megismerkedik Krystynával. A béke és a háború, a vakfegyelem és a játékos szertelenség, álmodozás és nemtörődömség, szerelem és halál közelségében érti, éli meg addigi életének célvesztettségét. Szakítani akar múltjával, nem akar többé gyilkolni, bujkálni. Andrzej azonban megvetéssel hallgatja szavait. Maciek utoljára vállalja a gyilkos szerepét…
„Csak hamu marad? - vagy marad a hamu mélyén csillagfényű gyémánt?” - kérdezi a költő a filmváltozat alapjául szolgáló Andrzejewski-regény címadó mottójában. Andrzej Wajda alkotása, a főszereplő Zbigniew Cybulski játékának is köszönhetően minden idők egyik legjobb filmje, a lengyel filmtörténet alapműve.

Maciek - Zbigniew Cybulski (Lőte Attila), Andrzej - Adam Pawlikowski (Ács Gyula), Szczuka - Waclaw Zastrzezynki (Sinkovits Imre), Krystyna - Ewa Krzyzewska (Bus Kati)
(Magyar szöveg: Kálmán Éva. Szinkronrendező: Csákány Márta. Szerkesztő: Vlahovics Katalin.)

A sorozat következő filmjei: Nyírfaliget (III. 18.), Tájkép csata után (április 1.), Minden eladó (április 8.).