A legjobb kisjátékfilm kategóriában a bolgár Hristo Simeonov Nina című filmje nyert. A műben Nina, a 13 éves roma lány azt az álmát követi, hogy Spanyolországba költözzön, és jobb életet éljen. Ehhez azonban ügyes zsebtolvajnak kell lennie, ami végül mégis egy felemelő találkozáshoz vezet. “Ez egy hihetetlen történet, mégis nagyon valósághűen sikerült az alkotóknak megfogalmazni” - mondta Madarász Isti filmrendező, a szakmai zsűri tagja a díjátadón.

A dokumentumfilmes kategóriában a német, lett koprodukcióban forgatott I am Wounded című pályamű kapta a képzeletbeli babérkoszorút. Rendezője Okran Bayram, aki a testvérpár, Aram és Mihemed életébe enged betekintést. A fiúknak kell gondoskodniuk terrortámadásban megsérült apjukról, anyjuk és húguk sorsa is rajtuk múlik. Az alkotók kiállnak a gyermekekért, miközben arra is rávilágít a film, hogy a világ bajai elől az egyetlen menedéket a család köteléke jelenti.

Nina

Az animációs-kísérleti kategóriában Bea R. Blankenhorst After the Eclipse című műve került a dobogó legfelső fokára. “A hagyományos technikával készült bábfilm, egy minden szempontból szépen megfogalmazott alkotás, amely rámutat, mennyire fontos felvállalnunk saját törékenységünket” - nyilatkozta Szabó-Nyulász Melinda animációs rendező, a zsűri tagja.

Aracsi Norbert kisfilmje, az Elfelejtett nemzedék négy magyar katona sorsát mutatja be a második világháború sújtotta Magyarország végnapjaiban. A főszerepet játszó Cservák Zoltán kapta a legjobb színésznek járó díjat. A zsűri különdíjában Breier Ádám A báró hazatér című dokumentumfilmje részesült.

Az egyéni fotó kategória első helyezését Nagy Hedvig Hold című alkotása nyerte. Szalontai Ábel, a zsűri tagja, a képet a következő szavakkal értékelte: “A képben felfedezhető a fotográfiára jellemző egyéni kifejezésmód, amivel erősen csatlakozik a Többre születtél tematikához.

After the Eclipse

A fotósorozat kategória legjobbja Szigeti Vajk Periférián című alkotása lett. Az elsősorban néprajzi és dokumentarista témákban alkotó Ádám Gyula erdélyi fotográfus elmondta: “A mélyszegénységben, kisebbségben élő embercsoportot ábrázoló sorozat egy magas színvonalon megkomponált, megszerkesztett alkotás.

A szemle filmjei és fotói csütörtök délutánig tekinthetők meg a fesztivál honlapján.

Az összes díjazott listája ide kattintva olvasható. Az alkotások a címekre kattintva november 25-ig megtekinthetők.

A Faludi Nemzetközi Filmszemle a magyar jezsuita rendtartomány által immár huszonnégy éve létrehozott filmszakmai rendezvény, melyhez 12. éve fotópályázat is társul.

Az intézmény évente meghirdet egy témát, melyre korosztálytól és határoktól függetlenül lehet filmeket, illetve fotókat beküldeni. A rendezvény alapvető célja, hogy a vizuális kultúra világán keresztül teremtő párbeszédet indítson el antropológiai, spirituális, vallási, illetve társadalmi kérdésekről, és a téma kifejtéséhez illő kreativitásra buzdítsa az alkotókat.

címlapkép: Cservák Zoltán az Elfelejtett nemzedék című filmben / fotó: Péterfy Bernadett