A brit független filmeseket (BIFA) követően az amerikaiak is az év legjobb filmjei közé sorolták Nemes Jeles László alkotását. A Filmalap támogatásával készült magyar mozifilmet a függetleneket tömörítő szervezet bizottsága jelölte a legjobb külföldi film díjára, az elkövetkezendő hetekben a tagok szavazás útján döntenek. Az elmúlt években az Ida (Pawel Pawlikowski) című lengyel, az Adél élete (Abdellatif Kechiche) és a Szerelem (Michael Haneke) című francia, a Nader és Simin – Egy elválás története (Asghar Farhadi) című iráni és A király beszéde (Tom Hopper) című brit film nyerte el a függetlenek díját a külföldi film kategóriában. Magyar rendező filmje legutóbb 25 éve került a rangos díj közelébe, 1990-ben ugyanis Szabó István Hanussen-je volt az öt jelölt egyike. A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztivál és filmvásár kiemelkedő újdonsága volt egyben: Nemes Jeles első játékfilmje kapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt, a nemzetközi forgalmazási jogok értékesítésével megbízott Films Distribution 73 ország forgalmazójának értékesítette a Saul fiá-t.

Nemes Jeles filmjét számos fontos fesztiváldíjjal jutalmazták Európa szerte. A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában. Fesztiválszerepléseit és mozibemutatóit kiemelkedő siker övezi folyamatosan világszerte. Telluride-ban, Torontóban, New Yorkban és Vancouverben is a legjobb filmek közé sorolták a helyi kritikusok. Nemes Jeles filmje a franciaországi mozikban két hét alatt átlépte a százezres nézőszámot, az amerikai mozik december 18-án tűzik műsorra.

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült a Filmalap támogatásával, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt. Nemes Jeles filmjét itthon már több mint 90 ezren látták és továbbra is a mozik műsorán van a Mozinet forgalmazásában.

(Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)