Az 1993-ban alapított díjakkal a filmkészítőkből, színészekből és filmipari dolgozókból álló szakmai zsűri évről-évre a kiemelkedő hazai alkotásokat méltatja, valamint a legjobbnak vélt külföldi filmet is. Legutóbb Richard Linklater Boyhood című filmje nyerte meg e rangos elismerést. Idén december 6-án lesz a Brit Független Filmdíjak átadója, ami már biztos: a mértékadó Variety című amerikai szaklap Global Achievement díját Kate Winslet veheti majd át.

A Saul fia a májusi cannes-i filmfesztivál és filmvásár kitűnő újdonsága volt egyben. Nemes Jeles első játékfilmje kapta a nagydíjat (Grand Prix) három további rangos díjjal együtt. A magyar film nemzetközi forgalmazási jogainak értékesítésével megbízott Films Distribution több mint 50 ország filmforgalmazójának értékesítette a Saul fiá-t.

Nemes Jeles filmjét azóta Szarajevóban különdíjjal, Chalons-en-Champagne-ban rendezői díjjal, és legutóbb Erdély Mátyást az operatőrök nemzetközi filmfesztiválján a macedóniai Bitolában a fődíjjal jutalmazták.

A Saul fia Magyarország hivatalos Oscar nevezése a legjobb idegennyelvű film kategóriában. Fesztiválszerepléseit kiemelkedő siker övezi folyamatosan: Telluride-ban, Torontóban, New Yorkban és Vancouverben is a legjobb filmek közé sorolták a helyi kritikusok. A magyar filmet hamarosan látható lesz Stockholm és Thessaloniki nemzetközi seregszemléin, továbbá az Amerikai Filmintézet rangos fesztiválján (AFI Fest) Los Angeles-ben, míg a virginai filmfesztivál a zárófilmként tűzi műsorára.

A Saul fia a Laokoon Filmgroup gyártásában készült a Filmalap támogatásával, vezető producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt. Nemes Jeles filmjét itthon már több mint 90 ezren látták és továbbra is a mozik műsorán van a Mozinet forgalmazásában. A külföldi mozibemutatók sora november elején kezdődik, Franciaország szerte holnaptól lesz a mozik műsorán.

(forrás: Magyar Nemzeti Filmalap)