A filmes iskolák, összesen 172 intézményt tömörítő, legnagyobb nemzetközi szervezeteként, a CILECT minden évben versenyre hívja a vizsgafilmes alkotókat fikciós, dokumentumfilm és animáció kategóriákban. A szövetség tagjaként, a Színház-és Filmművészeti Egyetem ebben az esztendőben, a Filmalap támogatásával tavaly leforgatott 23 perces kisfilmet indította a fikciós alkotások számára meghirdetett megmérettetésen, amelyre a világból összesen 136 produkciót nomináltak. A benevezett filmeket 1-5 pontokkal osztályozták azok az iskolák, amelyek jelöltek filmet az adott kategóriában úgy, hogy a sajátjukra nem szavazhattak. Ebben az erős mezőnyben sikerült végül a legjobb eredménnyel, 114 ponttal az élen végeznie Kovács István diplomafilmjének.

Az Ostrom készítői a CILECT-díj mellett már számos rangos hazai és nemzetközi kitüntetést nyertek el az elmúlt szűk egy év alatt, köztük az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díját, a Magyar Filmkritikusok díját, a Magyar Filmdíjat, a luxemburgi CinEast fesztivál közönségdíját, a BuSho fődíját, valamint a Cannes-i Reklámfesztiválon Kovács István rendező vehette át a Young Director Award-ot.

Ostrom

A Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic bosnyák, továbbá Nenad Pecinar, Radoje Cupic szerb, illetve Trill Zsolt, Keszég László magyar színészek közreműködésével leforgatott Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson a várva várt randevúja előtt. Életveszélyes terve végrehajtásától sem a szomszédai, sem a mesterlövészek nem tudják eltántorítani.

A kisfilm az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra producerek) és az SZFE (Bosnyák Miklós producer) gyártásában, a Film Force Team (Hutlassa Tamás, Hutlassa Barna producerek), a Filmfabriq (Osváth Gábor producer) és a Vision Team koprodukciójában készült el. A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt, a line producer D’Intino Patrícia, a gyártásvezető Hegyi Nóra volt.

A tervek szerint az Ostrom-ból nagyjátékfilmet készítenek az alkotók.

Frissítés (09.03.): A cikkben tévesen szerepelt, hogy az Ostrom az első magyar film, amely ebben a díjban részesült, valójában 1977-ben Almási Tamás Meddig él egy fa? című munkája CILECT-fődíjat kapott.

forrás: SZFE
borítókép: Kovács István a Diák-Oscar gáláján