Az egykori diákok kijelentik, hogy tanulmányaik alatt "az oktatást kizárólag művészeti és szakmai értékek határozták meg, sem a tanárok, sem a diákok politikai beállítottsága nem befolyásolt soha semmilyen egyetemi tevékenységet."

Felszólítják a döntéshozókat, hogy a tervezett átalakítást "az egyetem jelenlegi vezetőségével és teljes közösségével egyeztetve, az egyetem alaptörvényben biztosított autonómiájának maradéktalan tiszteletben tartásával és az SZFE vezetőségével és érdekképviseleti szervezeteivel megvitatott reális, a részletes tervezést és az alapos kivitelezést biztosító ütemrend szerint hajtsák végre."

A parlamenti képviselőktól pedig azt kérik, hogy "ne asszisztáljanak a hazai színházi és filmes képzés egyetlen, 155 éves múltra visszatekintő állami intézményének ideológiai alapon történő kivéreztetéséhez."

A petíció teljes szövege ide kattintva olvasható el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) május 26-án nyújtotta be az Országgyűlésnek az SZFE modellváltását szabályozó törvénytervezetet, melynek az elfogadásával az intézmény alapítványi tulajdonba kerül. Az alapítvány rendelkezik majd az egyetem ingatlanai és vagyona felett, elnökét és tagjait Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter jelöli ki.

A minisztérium szerint ez egy "korszerűbb működési modell", amelynek a bevezetésével "az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak". "Az átalakítás a magyar kultúra fejlődését is biztosítja" - tették hozzá.

Az egyetem közleményben reagált, kiderült, hogy a sajtóból értesültek az intézményük jövőjét meghatározó törvénytervezet benyújtásáról. Meglepődve fogadták a hírt, hogy a modellváltás határidejét előrehozták szeptember 1-jére, kijelentették, hogy "az idő ijesztően kevésnek tűnik, a sietség oka nehezen érthető." Tiltakoztak az ellen a sokszor ismételt állítás ellen, hogy „az egyetem balliberális intézmény” lenne, leszögezték: "Egyetemünkön szakmát és a világra érzékeny, árnyalt gondolkodást tanítunk. Meggyőződésünk, hogy a művészeti képzés természeténél fogva kizár mindennemű ideológiát, világnézeti befolyásolást."

Június 6-án az egyetem diákjai nyilatkozatban tiltakoztak a modellváltás, a kommunikáció hiánya és Upor László rektorhelyettes elmaradt kinevezése miatt. A Parlament Kulturális Bizottsága június 9-én tárgyalta a törvénytervezetet, az egyetem hiába kérte előzetesen, hogy érveit kifejthesse az ülésen, a bizottság erre nem adott lehetőséget. Az SZFE újabb közleményben, ezúttal tíz pontba szedve érvelt a törvénytervezet elfogadása ellen.

A tiltakozás legújabb hullámában az egyetem egykori hallgatói hallatták a hangukat. Többek között Gryllus Dorka, Hegedűs D. Géza, Tarr Béla, Walters Lili, Deák Kristóf, Kovács Patrícia, Reisz Gábor, Kárpáti György Mór, Kurta Niké, Erdély Mátyás, Hajdu Szabolcs, Hámori Gabriella, Kende János, Onódi Eszter, Bodzsár Márk, Kováts Adél, Szilágyi Fanni, Király Dániel, Enyedi Ildikó, Szőcs Petra, Rév Marcell, Galán Angéla, Bagota Béla, Pálfi György, Gigor Attila, Kovács Lehel, Waskovics Andrea, Olasz Renátó, Szamosi Zsófia, Osváth Gábor, Rujder Vivien és Kertész Zsanett is aláírta a petíciót.