A közleményben azt írták, hogy benyújtották az Országgyűlésnek a felsőoktatási intézmény modellváltását szabályozó törvénytervezetet. "Az átalakítás a magyar kultúra fejlődését is biztosítja" - tették hozzá. Az Index kiegészítése szerint a törvényjavaslat elfogadásával az intézmény alapítványi egyetemmé válik, ehhez fenntartó alapítványt hoz létre a kormány, melynek elnökét és tagjait Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter jelöli ki. Az alapítvány rendelkezik majd az egyetem ingatlanai és vagyona felett is.

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem működési modellje az elmúlt három évtizedben a hallgatói létszám folyamatos növekedése ellenére sem változott. Az intézmény társadalmi-gazdasági környezete és a felsőoktatás ágazati irányítása olyan kihívásokat támaszt, amelyeket csak egy korszerűbb működési modellben lehet legyőzni. Az átszervezéssel az egyetem képessé válhat arra, hogy feladatellátása megfeleljen a minőségi elvárásoknak" - írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye.

A minisztérium közleménye szerint a törvénytervezet célja, hogy még tovább erősödjön az egyetem hazai és nemzetközi szinten elismert tudásközpontként betöltött szerepe, és a jövőben olyan, együttműködésekre képes intézményként működjön, amely a magyar kultúra fejlődését is biztosítja.

Forrás: MTI