2023. október 26-án, csütörtökön 19 órakor a Corvin Moziban A tanári szobát vetítik. A 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két díjat is elnyert izgalmas és sokrétű alkotás az év legnagyobb presztízsű német filmje. A Német Filmdíjon többek között a legjobb film, a legjobb rendezés, legjobb vágás díját is elvitte az Oscar-díjas Nyugaton a helyzet változatlan elől, Németország 2024-re ezt a filmet nevezte az Oscar-díjra. A vetítés után Tóth Jakab (Partizán) beszélget Gyurkó Szilvia gyermekjogi aktivistával a gyermekjogi oldalról, az iskolai szegregációról, a társadalmi integráció fontosságáról, és arról, hogy az oktatási rendszerben hogyan jelennek meg a társadalmi különbségek a bemeneti és a kimeneti oldalon egyaránt.

A tanári szoba

Október 27-én 19 órakor lesz látható Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő. Az alkotás nemrégiben a Varsói Nemzetközi Filmfesztiválról három díjat hozott haza: megkapta az elsőfilmes szekció fődíját, a Nemzetközi Filmkritikusok Szervezete (FIPRESCI) díját, és a szervezet fiatal filmes újságírókból álló Young FIPRESCI zsűrijének díját. A történet főszereplőjét, a gimnáziumi irodalomtanár Anát (Krasznahorkai Ágnes) az egyik szülő váratlanul feljelenti két XIX. századi francia költő, Arthur Rimbaud és Paul Verlaine életéről szóló film ajánlása miatt, kifogásolva a két férfi közötti testi-lelki kapcsolatot.

A vetítést követően Gulyás Márton (Partizán) beszélgetőpartnere Törley Kata, a Tanítanék pedagógusmozgalom egyik vezetője lesz, és együtt arra keresik a választ, vajon mennyi mozgástere van egy tanárnak abban, hogy mit taníthat? Mi a tanár személyes megélése, mennyire érzi magát korlátozva.

 

Október 28-án 19 órakor Nuri Bilge Ceylan új filmje, az Elszáradt füvekről szerepel a programban. A török rendezőóriás legújabb, festői szépségű filmjében a kiábrándult Samet (Deniz Celiloglu) isten háta mögötti falucskában tanít Kelet-Anatóliában, Törökország kurdok lakta részén. Abban reménykedik, hogy egyszer majd a ranglétrán feljebb jut, és Isztambulban kap állást. A férfi egyhangú élete a vonzó tanárnő (Merve Dizdar az alakításáért a legjobb színésznőnek járó díjat nyerte Cannes-ban) megjelenésével, és az iskolában kirobbanó botránnyal fenekestül felfordul. Diákjaik a hatalmukkal való visszaéléssel vádolják meg őket. Ezt a filmet nevezte Törökország 2024-re a legjobb nemzetközi film Oscar-kategóriájába. Az alkotást nem követi beszélgetés.

A Tanítanék Mozgalom 2016-ban indult el a miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete által publikált, a közoktatás válságáról szóló nyílt levél eredményeként. Azóta számos tömegrendezvényt szerveztek, mint például az „esernyős” tüntetésként elhíresült oktatási demonstráció. 2022 tavaszán felkarolták, dokumentálták és koordinálták a pedagógusok sztrájkjogának ellehetetlenítése miatt indult polgári engedetlenségi mozgalmat, amelyen 400 iskola és 8000 tanár vett részt. Mára a Tanítanék Mozgalmat több száz aktivista erősíti, akik részt vesznek az akciók, tüntetések szervezésében és megvalósításában. Emellett a Tanítanék 15.000 pedagógussal és összesen 100.000 fős követőbázissal áll rendszeres kapcsolatban.

Forrás: Tanítanék filmnapok / Címlapkép: Elfogy a levegő