Szeptember 21-én, az Ars Sacra fesztivál keretében kerül bemutatásra Budapesten a Böll közlegény megmentése. Szederkényi Olga dokumentumfilmjét 20 órától, a Budai Református Gyülekezet Szilágyi Dezső téri templomában vetítik. A vetítést közönségtalálkozó követi az alkotókkal.  

A film az irodalmi Nobel-díjas Heinrich Böll magyarországi tartózkodásáról szól, aki 1944-ben, a Wehrmacht katonájaként néhány hónapon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott. Ezalatt feleségével levelekben tartotta a kapcsolatot. Szederkényi Olga filmje azt vizsgálja, mit adott hozzá ez az időszak a későbbi Nobel-díjas író humanista világképéhez. 

A filmben Áfra János költő alakítja Böllt, a levelek ifjabb Vidnyánszky Attila és Bata Éva tolmácsolásában hallhatók, de a filmben megszólalnak olyan szemtanúk is, akik gyerekként élték meg a II. világháborút.

Böll közlegény megmentése premierjére idén nyáron, a Magyar Mozgókép Fesztiválon került sor Veszprémben, ezt követően az RTL Magyarország is műsorra tűzte. A film gyártását a Nemzeti Filmintézet támogatta.

Hihetetlen éleslátással írta le a valóságot, nyomasztotta Európa elrohadása

Heinrich Böll a német hadsereg katonájaként a II. világháború hat éve alatt több mint ezer levelet postázott, ennek körülbelül tizede íródott Magyarországon. A későbbi Nobel-díjas író 1944-ben sebesültként néhány hónapon át Sepsiszentgyörgyön, Debrecenben és Szentesen lábadozott, erről az időszakról szól a Böll közlegény megmentése című dokumentumfilm, amelyhez a Magyar Vasúttörténeti Parkban is vettek fel jeleneteket.