Május végén rendezik meg, a járványhelyzet miatt rendhagyó módon online, Észak-Amerika legjelentősebb dokumentumfilm szemléjét, a HotDocs-ot. A fesztivál válogatásába, az Artscapes szekcióba hívták meg a szervezők Visky Ábel Mesék a zárkából címmel készült első mozifilmjét. A szétszakított családok életét bemutató kreatív dokumentumfilm magyar-horvát-angol koprodukcióban készült a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában. 

Mesék a zárkából

Azt mondják, a képzelet szabaddá tesz... Három fogvatartott apa mesét ír a távolban élő gyerekeinek. A mesék persze nem válnak valóra. De mégis, csodával határos módon életre kelnek, filmekké válnak, a rabok, a gyerekek és a többi várakozó családtag főszereplésével. Ritka telefonhívások, alkalmi beszélők keretében készülnek a nagy napra, amikor együtt, közösen alkothatnak valamit. A látványos díszleteket, jelmezeket és animációt is szabadon alkalmazó filmek készítése közben feltárul a szétszakított családok párhuzamosan futó, fájó és felemelő pillanatokkal teli élete. – olvasható a Mesék a zárkából című film szinopszisában.

Visky Ábel a Színház- és Filmművészeti Egyetem filmrendező szakán végzett, előbb Szász János és Janisch Attila, majd Enyedi Ildikó tanítványaként, az osztály tagjaival nemrég egy kétrészes interjút is készítettünk, amely itt olvasható. Vizsgafilmjeit (Maflicsek, Játszótársak, Romanian sunrise) több fórumon is díjazták, a Semmi bogár című szerelmes rövidfilmjét már majdnem 150 ezren nézték meg online, és az évtized legjobb rövidfilmjei közé is beválogattuk. 

A Mesék a zárkából a Proton Cinema gyártásában készült, operatőre Kürti István és Nagy Zágon, vágója Hargittai László és Vághy Anna, zeneszerzője Asher Goldschmidt, hangmérnöke Horváth Andor, producere Gyárfás Eszter, executive producere Petrányi Viktória volt. 

Anyáim története

Az Anyáim története Haragonics Sára és Dér Asia dokumentumfilmje, amely a HotDocs Persister szekciójába kapott meghívást. A filmet közel 5 éven keresztül készítették, főszereplője Virág, volt parlamenti képviselő, aki miután kiszáll a politikából, élettársával, Nórával készül örökbefogadni egy gyermeket. A rendezők az adoptálás hosszú várakozás gyakorlati és lelki vonulatát is végigkísérik, ahogy a szülővé válás nehézségeit is. Egy két és féléves kislány szüleiként azt is el kell dönteniük, hogy maradnak vagy elhagyják az országot, ahol a szexuális orientációjuk miatt folyamatos támadásnak vannak kitéve.

A film több fejlesztési programban is részt vett az elmúlt években: az Eurodoc régiós projektfejlesztő workshopján, a DunaDock programban, ahol elnyerte az IDF-East Doc Platform legjobb pitchének járó díjat, emellett szerepelt a ZagrebDox, az East European Forum és a Verzio DocLab workshopján is. Az Anyáim története producere László Sára és Gerő Marcell, koproducere Szakonyi Noémi Veronika, executive producerei Hanka Kastelicová és Závorszky Anna, vágó Erdélyi Flóra. A film munkálataiba az HBO Europe is részt vett koproducerként.

Haragonics Sára és Dér Asia / Forrás: MADOKE

Haragonics Sára 2015-ben fejezte be a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakos dokumentumfilmrendező képzését, Szembenézés című kisfilmje több nemzetközi fesztiválon szerepelt, a Verzió Nemzetközi Dokumentumfilmfesztiválon díjazták. Dér Asia 2018-ban végezte el az SZFE DLA-képzését, korábbi munkái szintén megjártak hazai és nemzetközi fesztiválokat: A sziget úrnője, a Levelek anyámtól és a Visszahúz a múlt– Ember Judit portréja is. A 2019-es Inkubátor programban Nem haltam meg című filmterve is támogatást kapott, a film munkálatairól itt mesélt részletesebben, a karanténban töltött idejéről pedig itt. Mindketten aktív és alapítótagjai a MADOKE – Magyar Dokumentumfilmesek Egyesületének, az Anyáim története az első közös filmjük. 

További részletek a HotDocs fesztiválról a hivatalos oldalon olvashatóak.

Forrás: NFI, MADOKE
Borítókép: Mesék a zárkából / Proton Cinema