A képzés célja, hogy a kortárs filmkultúra egyik legkurrensebb és legdinamikusabban változó ágát, a dokumentumfilm-rendezés gyakorlati és elméleti oldalát ismertesse meg a hallgatókkal. Mivel hagyományosan a dokumentumfilmek szorosan kapcsolódnak a humán- és társadalomtudományokhoz, ezért az induló szak fontosnak tartja a más tudományterületekkel való aktív párbeszédet: az intenzív gyakorlati képzés (pl. rendezési és operatőri ismeretek) mellett színes elméleti betekintést is kapnak majd a hallgatók a pszichológia, az antropológia és a szociológia kapcsolódó területeibe.

Az induló szak ezen felül a kurrens formákat és határterületeket is kiemelten kezeli, ezért a kísérleti dokumentumfilmek, a videóújságírás és a videóesszé-készítés is a tananyag gerincét fogja képezni. A képzés fontosnak tartja, hogy az átalakuló piaci és technikai környezethez alkalmazkodó szakmai alapokat adjon a hallgatóknak, illetve, hogy a dokumentumfilm-rendezés széleskörű hátterét, interdiszciplináris tudásanyagát megalapozza. Ezenfelül olyan gyártáselméleti órák is a képzés részét képezik, mint a forgatókönyvírás, a vágás, a pályázatírás, illetve a filmes vállalkozások vezetése.

Soós Ágnes: Szerelempatak

A szakon olyan elismert oktatók és szakemberek fognak tanítani, mint Tarnay László filmesztéta, Turnacker Katalin filmtörténész, Lichter Péter filmrendező és filmesztéta, Janisch Attila filmrendező, Nagy V. Gergő forgatókönyvíró vagy Soós Ágnes filmrendező. A szeptemberben induló szak utófelvételin keresztül várja a hallgatók jelentkezését.

További részletek a képzésről Pécsi Tudományegyetem hivatalos oldalán találhatóak.

Forrás: Prizma