Tudtad, hogy az Eiffel-torony 1898-ban épült és a maga 300 méterével a kor legmagasabb épülete volt? Imádod az autókat és vágynál egy Citroën DS19-re? De vajon tudod-e, mitől volt olyan különleges ez a harcsaszájú, cápa istennő? És tudod-e, hogy hány filmklasszikusban játszott szinte főszerepet? A Ruben Brandt, a gyűjtő a benne felvillanó több mint 300 művészeti utalással egészen különleges élményt nyújt, amit most az www.okosmozi.hu oldal elindulásával a művészeti oktatásban is alkalmazni tudnak.

Az oldal művészeti kódfejtésre hívja a fiatalokat. A filmben Milorad Krstić rendező által újraértelmezett több mint 300 művészeti alkotásról és azok eredetijeiről hét kategóriába osztva - Festmények, Szobrok, Filmek, Dizájn, Építészet, Zene, Cirkuszművészet - izgalmas tényeket és ismereteket közöl, melyekkel nem csak a filmet lehet jobban érteni, de a diákok kíváncsiságát is felkelti a művészet iránt. Az oldal bevezetéséhez Kamarás Iván főszereplésével, László Marcell rendezésében készült, rövid kedvcsináló rávilágít arra, hogy a film híd lehet a fiatalok, a művészet és az oktatás között.

Milorad Krstić, az animációs akció-thriller rendezője elmondta: „Nagy kihívás volt számomra úgy elkészíteni a több mint 300 híres festményt, épületet, tárgyat szerepeltető másfél órás filmet, hogy az piacképes is legyen, és élvezhető módon, izgalmasan mutassa be a művészetet még azok számára is, akik nem ismerik a filmben feltűnő műalkotásokat.”

Kurdy-Fehér János, a film producere, az OkosMozi ötletadója hangsúlyozta: „Ez a tudástár a régi és a kortárs művészeteket köti össze a fiatalokkal és a trendi kommunikációs technikákkal és szokásokkal. 360 fokos rálátást biztosít a művészetre: a motívumok örökös vándorlásától a kreativitás erején át a művészet egyéni élvezetéig.” Az OkosMozi most a Ruben Brandt mélyrétegeit tárja fel, de később bármilyen más film, színházi előadás, vagy irodalom is feldolgozható ebben a formában.

Magukkal ragadnak az animált képtolvajok

Milorad Krstic szlovén születésű animációs rendező és magyar csapata egy különleges, animációs thrillert készített, amivel nagyon magasra tették a lécet. Igaz, hogy a Ruben Brandt, a gyűjtő legalább annyiféle forrásból merít, mint ahány híres festményre ráteszik a kezüket műkincstolvaj főszereplői, a dinamikusan kibontakozó összkép mégis lehengerlően eredeti, pörgős és magával ragadó.

Az oldalhoz nyereményjáték is kapcsolódik: aki június 5-éig legalább hat helyes választ ad, értékes ajándékokat nyerhet. Az OkosMozi támogatója az EMMI Kulturális Államtitkársága, szakmai támogatói a Szépművészeti Múzeum és a Budapesti Ludwig Múzeum. Az OkosMozi eseménysorozat partnerei az Uránia Nemzeti Filmszínház - ahol iskolások számára a film ingyenes vetítései zajlanak -, valamint a film magyarországi forgalmazója, a Mozinet.

Forrás: Mozinet