Sarah Polley első nagyjátékfilm-rendezésében egy gyönyörű szerelem alkonyán keresztül mutatja be, milyen komoly kihívásokkal kell szembenézniük az Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek és hozzátartozóiknak. A film mindkét női főszereplője Oscar-díjas: Julie Christie és Olympia Dukakis - alakításuk kimagasló, de kiváló partnernek bizonyul Michael Murphy is összeszedett, visszafogott játékával.

Kihívások az élet alkonyán
A forgalmazó ezzel az eseménnyel is szeretne nagyobb nyilvánosságot szentelni a problémának, mert az méltatlanul kevés nyilvánosságot kap. A kezdetben csak memóriazavart, majd később teljes szellemi hanyatlást okozó Alzheimer-kórról hazánkban kevés szó esik, pedig a becslések szerint a betegségben szenvedők száma mintegy 160.000-re tehető - köztük olyan híres emberek váltak áldozatává a rettegett kórnak, mint a már feljebb méltatott aranylábú Puskás Ferenc, a Nobel-díjas Harsányi János professzor vagy íróink egyik legnagyobbika Mészöly Miklós.

Ez a visszafordíthatatlan és gyógyíthatatlan betegség sok neves külföldi áldozatot is szedett az évszázadok során: Kant, Swift, Graves, Stendhal, Maugham, WinstonChurchill, Henry Ford, Ronald Reagen, Frank Sinatra, Rita Hayworth, Geraldine Fitzgerald, Charlton Heston, Charles Bronson vagy William Hanna utolsó éveit hanyatló memóriájuk keserítette meg.

Bár az Alzheimer-kór ma még gyógyíthatatlan, de korai felismerése esetén az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel, valamint memóriatréninggel, beszéd-, írás-, olvasási-, számolási- és felismerési gyakorlatokkal lefolyása jelentősen lassítható, számottevően javítva ezzel a beteg és környezete életminőségét.

A díszbemutatót a forgalmazó Best Hollywood és a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága és a Művész Mozi szervezi, a szervezők az eseményt a világhírű labdarúgó Puskás Ferenc özvegyének ajánlják. Az Egyre távolabb 2007. június 28-ától látható a hazai filmszínházakban.