A Nemzeti Filmintézet kiírta 2022-es pályázatait, többek között a filmszínházban bemutatandó filmalkotások forgatókönyv fejlesztésének, gyártás-előkészítésének, filmgyártásának, értékesítésének elősegítő marketing tevékenységének és terjesztésének támogatására vonatkozó felhívásait. A pályázati felhívások az NFI oldalán találhatók. 

Áprilisban ismét megrendezik a világhírű operatőrökről elnevezett versenyt, melynek során kiosztásra kerülnek a Kovács László-Zsigmond Vilmos Operatőr Díjak. Magyarország legrégebbi operatőr versenyére a rendezvény weboldalán nyújthatják be a nevezéseket a filmek alkotói, illetve gyártói. Nevezni március 10-ig lehet, bővebben itt írtunk róla.

13-19 éves fiatalokat vár az NFI Fast Forward Program és a Cinemira forgatókönyvíró workshopja, a Junior ScriptLab. A három hetes, júniusban és augusztusban megrendezésre kerülő workshopon a résztvevők filmötleteiket profi forgatókönyvírókkal közösen fejleszthetik a szinopszistól egészen a treatmentig. A folyamat végén a résztvevők szakmai zsűri előtt pitchelik a projektjeiket a CINEMIRA Nemzetközi Gyerek- és Ifjúsági Filmfesztiválon, várhatóan 2021. október elején. A részvételi feltételek itt olvashatók. 

A Sunny Side of the Doc fejlesztési fázisban lévő dokumentumfilmes projekteket vár 2022-es, hibrid formában megrendezésre kerülő eseményeire. Az esemény dokumentumfilmes projektek nemzetközi finanszírozásának és az elkészült alkotások terjesztésének támogatását célozza. A résztvevők több, mint 400 nemzetközi szakember előtt mutathatják be projektjeiket, közöttük műsorszolgáltatók és forgalmazói ügynökségek vezetőinek. Nevezési határidő: 2022. április 7. Bővebben itt.

A Francia Nemzeti Audiovizuális Intézet (INA) képzési programot indít az audiovizuális archívumok olyan munkatársai számára, akik még kevesebb, mint 5 éve dolgoznak a területen. A FRAME Mentoring képzés célja, hogy a résztvevők európai audiovizuális archívumok elismert szakembereinek segítségével fejleszthessék projektjüket és építhessék karrierjüket. Jelentkezési határidő: 2022. április 15. A részletekért kattints ide

Megnyílt a jelentkezés a 79. Velencei Filmfesztivál keretében megrendezésre kerülő Venice Gap-Financing Marketre. Az európai és nemzetközi producerek projektjeit támogató platform keretében a projektek képviselői személyes találkozók keretében egyeztethetnek nemzetközi szakemberekkel és döntéshozókkal, A 3 napos programon 45 európai és nemzetközi projektet mutatnak be (játék- és dokumentumfilm, VR immersive story). Projektek beadási határideje: 2022. május 7. További információk itt.

A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület együttműködésben a Vas Megyei ÉFOÉSZ Egyesületével 2022. május 25-én első alkalommal rendezi meg a Dunántúli Speciális Filmszemlét. A Filmszemlére fogyatékossággal élő alkotók, értelmileg akadályozott emberek, autizmussal élők pályaműveit várjuk, amelyek hossza nem haladja meg a 30 percet. A filmszemlére bármilyen műfajú filmmel lehet nevezni, téma megkötése nélkül. Határidő: 2022. április 29. Részletek itt

Várják a nevezéseket a 29. Országos Diákfilmszemlére. Általános iskolások, középiskolások és fiatal filmesek küldhetik be az alkotásaikat augusztus 1-ig. Részletek itt.

További pályázati információkért fordulj bátran a Kreatív Európa MEDIA alprogram munkatársaihoz!