Fábri Zoltánról viszonylag kevesen tudják, hogy filmrendezői pályafutása előtt festőművésznek készült. Három évet járt a Képzőművészeti Főiskolára, ahol Réti István tanítványa volt. A mester a fiatal növendéket harmadéves korában tanársegédjéül kérte fel. Ő azonban – mentora számára váratlanul – nem élt e megtisztelő lehetőséggel, átjelentkezett a Filmművészeti Főiskolára. Ami ezután következett, mára a filmtörténet részévé vált.

1983-ban, miután elkészítette utolsó filmjét (Gyertek el a névnapomra), újra festeni kezdett. Így fogalmazott: "Kézbevettem megint az ecsetet. Létrejött egy csomó kép. S most olyan, mintha nem is lett volna közben semmi…" A művész néhány festménye és díszletterve utoljára 2007-ben, a 38. Magyar Filmszemlén volt látható. Az idei kiállítás abban különbözik a 2007-estől, hogy itt a kiállított képek egy konkrét tematikát követnek. Tulajdonképpen azt lehet mondani, hogy ezek a festmények gondolatilag közvetlenül a filmrendezői életművet hosszabítják meg.

fabri nagy

Forrás: fabrizoltan.org

Sarkadi Imre írta le a Körhinta forgatására emlékezve, hogy Fábri „egyszerűen művészi munkát akart végezni, s mert filmről volt szó, a filmművészet rendelkezésére álló eszközeivel”. 

A kiállításon, a festményeken túl filmrészleteket is bemutatnak. A kiállítás 2014. november 21. és december 4. között tekinthető meg a Várban (Magyarság Háza, 1014 Budapest, Budai Várnegyed, Szentháromság tér 6.). A belépés ingyenes.