Nagyon, nagyon szép könyv. Szomorú könyv. Drámai könyv. Az a megkapóan szép és drámai benne, hogy szomorúsága egy pillanatra sem terjed ki Bruria fiára, azaz a könyv szerzőjére. Egyetlen személy mindvégig kettő marad. Fiúként szomorú. Szerzőként megőrzi a távolságot. Ami láthatóvá teszi a különbséget a szabadság és az örök családi rabság között. Hajszálnyi a különbség. Könnyeden átláthatóvá teszi vele az egész súlyos korszakot.” - jellemezte a regényt Nádas Péter.
 
A jogok új gazdái az 1997-ben alapított angol Heyday Films és a szintén brit Film4. Előbbi készítette többek között a Harry Potter-filmeket, a Legendás állatok és megfigyelésüket, a Gravitációt és a Paddingtont, míg utóbbi nevéhez olyan sikerek fűződnek, mint a Tizenkét év rabszolgaság, a Gettómilliomos, A szoba vagy a Trainspotting.
 
 
A Heydaynél mi olyan személyes történeteket viszünk filmre, melyek túlmutatnak önmagukon, mélyebb politikai és társadalmi vonatkozásuk van. Forgách András memoárja a családját mindenáron összetartó, érzelmileg labilis édesanyjáról és a múltjukat meghatározó titkokról és hazugságokról épp ilyen. Ezért az Élő kötet nem marad mélyen megérintett bennünket.” - világított rá David Heyman producer, a Heyday Films alapítója döntésük hátterére.
 
A filmszerződés aláírásnak pillanatában a könyv külföldi kiadási jogait immár tíz országban vásárolták meg, és emellett három világjogot (arab, angol és spanyol nyelvterületen való kizárólagos kiadási jogot) értékesített a szerzőt képviselő Sárközy & Társa Irodalmi Ügynökség.
 
(Forrás: Jelenkor Kiadó. Portréfotó: Németh Dániel.)