A Cartoons on the Bay fesztivál zsűrije Csák László Kék Pelikanját díjazta a legjobb egész estés animációs film díjával, és indoklásában kiemelte a „cinéma vérité eklektikus újragondolását, amely egyedi és innovatív stílusban ünnepli a szabadságot.” A hétvégén véget ért olaszországi animációs fesztivál a mozis, a transzmédia és a televíziós alkotások javát vonultatja fel évről-évre különböző olasz tengerparti helyszíneken, fő szervezője a Rai Com.

Külföldi utazás? A '90-es évek csibészei elmesélik, hogyan oldották meg okosba'! Csáki László, a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat olyan érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek.

A hazai mozikban április elején bemutatott Kék Pelikan az ő történeteik humoros, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli feldolgozása – méghozzá Magyarországon egyedülálló módon animációs dokumentumfilm formájában.

A hazai mozikban már több mint 15000-es nézettséget elért alkotás legközelebb az Annecy Fesztiválon versenyez, mely az animációk világelső seregszemléje.

Domestos, indigó és a magyar gógyi kellett, hogy utazhassanak bárhova

Rafkós magyar fiatalok hamis vonatjegyekkel járták be Nyugat-Európát a 90-es években – Csáki László animációs dokumentumfilmje élvezetes módon jár utána annak, hogyan pattant ki pár budapesti fiatal fejéből a lebukásmentes ingyenutazás legtutibb módszere, az indigóval történő vonatjegyhamisítás, aminek köszönhetően egy egész generáció előtt nyílt meg a nagyvilág.

Forrás: NFI