Megjelent a Fordulat folyóirat 30. száma, mely a kapitalizmus kultúrájáról szól, és nem pusztán a kapitalizmusba ágyazódott kultúra, hanem a teljes kapitalista rendszer kritikáját adja. Ehhez a kritikához fel kell ismernünk, hogy a kultúra életünk minden területén megjelenik. Találkozunk vele a háztartásokban, a múzeumokban, az iskolában és a gyárakban. Ott van a kedvenc ételünk ízében, az épületekben és az osztályok gondolkodásában.

A lapszám célja, hogy ezek a kulturális jelenségek annak a kapitalista rendszer részeként váljanak értelmezhetővé, melyhez ezer szálon kötődnek. Ezért a Fordulat új száma egyrészt azt elemzi, ahogy a kulturális termelés és fogyasztás beépül a kapitalizmus rendszerébe. Ennek a megértésén keresztül pedig felmutatja azt, hogy a kultúra nem csak kizsákmányolás és elnyomást termelhet, hanem egy nem-kapitalista világ része is lehet.

A Fordulat új számának 11 tanulmánya megmutatja, hogy milyen feszültségek járják át a kulturális termelést és a kulturális munkások helyzetét. Konkol Máté filmes témában írt tanulmányt „Remélem, legközelebb sikerül pályáznod” Függetlenség a filmiparban, és ennek kortárs magyar dilemmái címmel. A tanulmány a 2011-ben felállított Nemzeti Filmalapról szól, a mely a mozifilmekre fordítható összegek felett kilenc éven át rendelkezett. Ebben az intézménytörténeti korszakban különböző körülmények mennyiségi ugrást eredményeztek a nem állami támogatásból forgatott filmek terén: nagyjából minden harmadik magyar film lett független finanszírozású. A szerző ezeket a produkciókat abból a szempontból vizsgálja, hogy a függő–független spektrumon hol helyezkednek el. Egyrészt törekednek-e radikális esztétikára, vagy ellenkezőleg, műfaji formákat imitálnak. Másrészt a tanulmány azt a tágabb kérdést is érinti, hogy létrejöhet-e a mindenkori hatalomtól független filmgyártás, vagy még a politizáló film is egy reakció, ellendiskurzus marad csupán. A szerző végül esettanulmányként Hajdu Szabolcs 2016-ban megjelent, Ernelláék Farkaséknál című filmjén keresztül elemzi közelebbről a feljebb felsorolt kérdéseket, valamint azt, hogy milyen informális munka és szimbolikus erőforrások szükségesek egy független film elkészüléséhez.

A Fordulat 30. számának lapszámbemutatója május 4-én, szerdán 18 órakor lesz a Gólyában. A beszélgetésen jelen lesz Csóti Csaba (a Szakszervezetek Együttműködési fórumának elnöke, a Közgyűjteményi Dolgozók Szakszervezetének korábbi vezetője), Ignácz Ádám (zenetörténész, Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézet), Monory Ráhel (képzőművész, pultos – Gólya Szövetkezet) és Vida Kamilla (költő, újságíró, kulturális szervező).

A Fordulat 30. lapszámának tartalma:

 • Bevezető a Fordulat 30. számához
 • Buka Virág, Nagy Kristóf, Szarvas Márton: Kultúra és kapitalizmus
 • Raymond Williams: Alap és felépítmény a marxista kultúraelméletben
 • Katja Praznik: A művészet eltagadott gazdaságának feminista megközelítése
 • Őze Eszter: Hegemónia, munkáskultúra, paternalizmus. A társadalmi kérdés múzeumi reprezentációja Budapesten és Bécsben a 20. század elején
 • Püsök Imola: Hová lett a bányatündér? Bányászkultúra és kapitalizmus Verespatakon
 • Hock Beáta: Filantrópia vagy plutokrácia? A Soros-realizmustól a Soros-tervig
 • Patakfalvi-Czirják Ágnes, Barna Emília: „Dühöng a fősodor” Az Orbán-rendszer populista diskurzusai a populáris zenében
 • Konkol Máté: „Remélem, legközelebb sikerül pályáznod” Függetlenség a filmiparban, és ennek kortárs magyar dilemmái
 • Bonifert G. Rita: A divat-világ-rendszere. A magyar divatipar és politika viszonyának változásai 2010 és 2020 között
 • Szarvas Márton: Kinek a kultúrája? Táncházmozgalom és hegemónia
 • Jean-Louis Fabiani: Van-e kiút a kulturális kapitalizmusból?
Forrás: Fordulat