2008. októberében hirdette meg a Miniszterelnöki Hivatal és a Magyar Televízió közös forgatókönyvíró-és ötletpályázatát 30 évnél fiatalabb diákok számára, amelynek célja az '56-os fiatalság forradalmának felidézése volt. A felhívásra összesen 220 pályamű érkezett, ezek közül hetet választott ki a zsűri, amelynek tagjai Rainer M. János, az 1956-os Intézet igazgatója, Gryllus Dorka színművész, Seres Tamás, a Magyar Televízió rendezője és Meskó Zsolt producer, elnökei pedig Bereményi Géza és Pálfi György voltak. A megfilmesítésre méltónak ítélt munkák alkotói közt egyaránt vannak középiskolás és felsőoktatásban tanuló diákok, a pályázók legfiatalabb tagja pedig mindössze 11 éves volt.

„A nyertes írásokból nem a tankönyvek szövege köszön vissza, és messze elkerülik a közhelyeket is. A mai srácok kérdéseket tesznek fel maguknak és másoknak, a világot nem fekete-fehérben látják. Tisztában vannak a tényekkel, de a forradalom emberi oldala még jobban érdekli őket” – foglalta össze tapasztalatait Seres Tamás rendező, a zsűri tagja. Bereményi Géza eképp fogalmazta meg a zsűrizés során szerzett tapasztalatait: "Szigorúan csak a saját szempontjukból nézik a fiatalok 56-ot, ami nemcsak megrázó történelmi esemény számukra, hanem kaland is egyben".  Az elkészült kisjátékfilmeket fiatal rendezők jegyzik úgy, mint Horváth Lili, Spáh Dávid vagy Fazakas Péter, és a szereplők közt is tehetséges fiatal színészeket láthatunk túlnyomó többségben. 

A pályázat nyertesei és elbírálói a díjátadón

A megvalósult ötletek mindegyike eltér egymástól stílusát és megközelítését tekintve, abban azonban megegyeznek, hogy releváns gondolatokat és kérdéseket fogalmaznak meg, minden korosztály számára érthető és élvezhető módon, jól felépített dramaturgiával, remek rendezéssel és színészi alakításokkal. Bence Balázs Októberi ifjak című írásának filmváltozatában (rendezte: Sháh Dávid) például négy haver járja az angyalföldi utcákat, hogy némi zsebpénzért kitűzzék az ünnepi lobogókat, s közben arra a kérdésre keresik a választ, hogy Ki a hős? Az Október 22-ben (írta: Kiss Emma, rendezte: Horváth Lili) egy diákszínjátszó csoport készül az '56-os színdarabra, de a próba hirtelen egy vádaskodásba torkollik, amelynek alapkérdése, hogy felelősek-e az unokák nagyapáik bűneiért.

A Te vagy én-ben (írta: Hidasi Kata és Harasztos Péter, rendezte: Fazakas Péter) két fiatal srác találkozik össze egy bérházban, '56-ban - egyikük orosz katona, a másik pedig magyar forradalmár. A Lyuk-ban (Birtalan Ilona Liliána írása alapján rendezte: Spáh Dávid) egy nagypapa emlékszik vissza a pincébe zárva eltöltött pokoli napokra, az Októberi sétá-ban (írta Tucsni László, rendezte Seres Tamás) Gróf Balázs rajzai által elevenedik meg Nagy Imre és Petőfi, akik Fenyő Iván moderálásában beszélgetnek saját történelmi szerepükről. Varga Katalin Hajnal című írása álom és valóság határán egyensúlyozva beszél egy tragikus hajnalról (rendezte: Horváth Lili), az Ünnep é(l)j!-ben (írta: Csigás Viktor Dávid, rendezte: Déri Balázs) pedig két lázadásra éhes tinédzsert hivat be az igazgató.    
 

Ítélethirdetés az Uránia kávézójában

Október 23-án, 17:50-kor kezdődik tehát az M1-en a kilencven perces műsor, amelyben láthatóak lesznek az elkészült kisjátékfilmek, továbbá a pályázat nyerteseivel, Rainer M. János történésszel, a zsűritagok közül pedig Gryllus Dorka színésznővel és Bereményi Géza filmrendezővel beszélget majd Feledy Péter műsorvezető. A pályázatról további információk itt, a díjnyertes forgatókönyvek pedig itt olvashatóak!