"Nem az a kérdés, hogy Kádár apánkhoz képest mi van most, hanem, hogy MI VAN MOST?" - ezekkel a szavakkal magyarázta Bodzsár István producer (Unio Film) a Hajónapló alapkoncepcióját, amelynek ötlete másfél évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne. A tévésorozat a rendszerváltás 20 éves évfordulója kapcsán készül, és azt az alapkérdést járja körül 12 epizódban, hogy mi történt az elmúlt húsz évben, és hol tartunk most. A koncepciót - amely szerint tizenkét kortárs író szövegére támaszkodva tizenkét kortárs rendezőt kérnek fel egy-egy epizód megrendezésére - Bodzsár István és Németh Gábor író dolgozta ki.

Bollók Csaba Summertime című epizódja  

Az epizódok alapjául szolgáló történeteket Szőts Géza, Kemény István, Grecsó Krisztián, Garaczi László, Darvasi László, Kiss Noémi, Spiró György, Parti Nagy Lajos, Tasnádi István, Balázs Attila, Tar Sándor és Zoltán Gábor jegyzik, az ő írásaikból választotta ki a tizenkét rendező mindegyike az általa megfilmesíteni kívánt történetet, majd ez alapján írta meg a forgatókönyvet. A tizenkét rendező kiválasztásakor is törekedtek arra a sorozat megálmodói, hogy minél szélesebb legyen a paletta. Van köztük több egyetemi hallgató a Filmművészetiről,   vannak szerzői filmesek és olyanok, akik a közönségfilmek világában vannak otthon, elsőfilmes és sokadik filmes alkotók egyaránt, így a készülőfélben lévő epizódok műfaja is sokszínű, a krimitől az utópiáig.

A producer a 'szerelemgyerek' néhány epizódjáról konkrétan is mesélt a filmhunak, így kiderült, hogy az izgalmasnak ígérkező sorozat összetartó ereje valóban csak az alapkoncepcióban rejlik, a végeredmény valószínűleg sokkal inkább egy műfaji és hangulati kavalkád lesz. Török Ferenc immár másodízben dolgozik Spiró Györggyel: a Csomós Mari főszereplésével és Garas Dezső valamint Nagy Ervin közreműködésével készülő rövidfilm egy kisnyugdíjasról szól, aki a postára megy, hogy leadja telefonját. Nemes Gyula Garaczi László írását adaptálva forgat utópiát, amelyben a gyerektársadalom lázadása a felnőttek világa ellen végül véres drámába torkollik.

Bodzsár Márk és a verekedős bankárok a Levegőt venni forgatásán

Miklauzic Bence Grecsó Krisztián történetét filmesíti meg, amelyben egy húsvéti családi összejövetelre toppan be egy rég nem látott ismerős, a gyilkos 'szerepében'. Bodzsár Márk (SZFE, Mozgókép-tudományi V. évf.) Zoltán Gáborral készít filmet egy gazdag bankárról, aki elveszíti a fejét az uszodában, és tragikus kimenetelű víz alatti ütközetbe keveredik a kollégájával. Mátyássy Áron Kiss Noémi írása nyomán nagyvárosi történetet visz filmre egy szoláriumban dolgozó drogos lányról, aki jobb híján egy kuncsaftot küld el a dealeréhez.

Kemény István történetét, amelyben egy rajztanár emlékszik vissza az úttörő-mozgalomban eltöltött évekre, Bagota Béla (SZFE, Film-és televízió rendező, III. évf.) rendezi. A producer elmondása szerint ez egy igazi vizuális tobzódás lesz animációs betétekkel, Anger Zsolt főszereplésével. Cserhalmi Sára (Film- és televízió rendező, III. évfolyam) Parti Nagy írása alapján készíti el saját epizódját, Hajdu Szabolcs annak a Tar Sándornak a novelláját dolgozza fel, aki megkerülhetetlen, ha rendszerváltásról beszélünk. Bollók Csaba a vajdasági magyar író, Balázs Attila műve nyomán készít – az egész XX. századot átölelő - 25 perces kisjátékfilmet, Fonyó Gergely Tasnádi István írásából dolgozik, az olajszőkítés idején játszódó történetet dolgoznak fel. Nagy Viktor Oszkár alkotótársa Szőts Géza, Jánossy Natália pedig Darvasi László, a délszláv háborút is megidéző kegyetlen történetét dolgozza fel.

Az író (és a Balaton) - Nagy Viktor Oszkár forgatásán

A rendezők a felvételek során saját alkotótársaikkal dolgozhattak, így a sorozat készítésében olyan operatőrök vesznek részt, mint Garas Dániel, Győri Márk, Nagy András vagy Herbai Máté illetve olyan fiatalok, Reich Dániel, Vass Gergő, akik még az SZFE hallgatói. A krimitől az utópiáig számos műfajt megidéző tizenkét történet szinte kivétel nélkül „karcos” hangvételű, ami szintén jól tükrözi jelen állapotunkat” - mondta a producer. Az M1 a tervek szerint október végétől kezdi sugározni a Hajónapló-t hetente, 50 perces műsorszám formájában, amelynek felét a sorozat egyes epizódjai töltik ki, ezután pedig Krizsó Szilvia beszélget majd az aktuális film alkotóival. A producer, Bodzsár István felajánlotta a rendezőknek a 'rendezői változat' elkészítését, így a 41. Magyar Filmszemlén több esetben a 25 perces változattól eltérő hosszban találkozhat majd a közönség a sorozat egyes darabjaival.