Idén két női rendező is versenyben van a Hullámtörők Díjért. A bolgár Maya Vitkova első filmjében, a Viktoriában Borjana nem akar gyereket vállalni a kommunista Bulgáriában, ám 1979-ben mégis megszületik lánya, Viktoria. Ám valami nem stimmel vele – hiányzik a köldöke. A svéd Anna Odell 2009-ben megpróbált leugrani egy stockholmi hídról. Öngyilkossági kísérlete végül nagyjátékfilmmé érett. Az osztálytalálkozó (The Reunion) című alkotásban dokumentumfilmes eszközök és a fikciós filmkészítés közti elmosódó vonalon járva a rendezőnő az iskolai erőszak és a ki nem mondott kölcsönös függés romboló hatásaira világít rá.

Pelo Malo1

Göndör fürtök

Az Európai történetek szekcióban szintén két rendezőnő képviselteti magát. A dán Annette K. Olesen A mesterlövész (The Shooter) című politikai thrillerében a dán kormány engedélyezni készül az olajfúrásokat Grönlandon, az egykori céllövő olimpikon viszont úgy dönt, hogy elkezdi kiiktatni a célszemélyeket. Christine Molloy is thrillert készített rendezőtársával, Joe Lawlorral. A Mister Johnban hősük zűrös magánéletét hátrahagyva érkezik Londonból Szingapúrba, hogy elhunyt testvére után elintézze a lezárandó feladatokat, ám hamarosan átveszi halott fivére életét, aminek persze megvannak a maga veszélyei. A Világkörüli út blokkban is feltűnik például a kanadai Louise Archambault drámája. A címbeli Gabrielle fejlődési rendellenességgel született, ezért speciális intézményben él sorstársaival, ahol egy Martin nevű fiúval egymásba szeretnek. Vonzalmukat testileg is megélnék, ám az otthon dolgozóinak ennek nem örülnek annyira. Főszerepben a való életben is Williams-szindrómás Gabrielle Marion-Rivard. Mariana Rondón Göndör fürtök (Pelo Malo) című, Thessalonikiben FIPRESCI-díjat nyert drámájában Junior kilenc éves és Caracas egyik szegénynegyedében él. Gyönyörű göndör fürtjeit utálja, egyenes hajról álmodik, s neki is áll kivasalni haját, de anyjára ezt nem nézi jó szemmel, hiszen még a végén azt hinnék kisfiáról, hogy meleg.

A Zene mindenkinek szekcióban Sini Anderson filmje A punk csaj (The Punk Singer) kapott helyet. Címszerepben Kathleen Hanna, aki a kilencvenes években a Bikini Kill együttes frontembereként és riot grrrl mozgalom vezéregyéniségeként volt ismert.  A számos zenészbarátot megszólaltató dokumentumfilm - melynek elkészítésében Hanna férje, a Beastie Boys-tag Adam Horovitz is tevékeny szerepet vállalt - az énekesnő Lyme-kórral való küzdelméről is tudósít. Egy női páros, Maria Demopoulos és Jodi Wille készítette a The Source Family-t, mely az önjelölt guru, a Yod atya vezetésével ezen a néven működött hollywoodi hippi kommunát és vallási szektát mutatja be a hetvenes évek első felében. Lily Keber Az Öböl maharadzsája: James Booker tragikus élete (Bayou Maharajah: The Tragic Genius Of James Booker) című dokumentumfilmjének címszereplője pedig a kolléga, és barát, Dr. John szavaival „a legjobb fekete, meleg, félszemű drogos zongoristazseni, aki valaha New Orleansban született".

Sepideh kisebb1

Sepideh

A Filmdokk-ban szintén három nő által rendezett filmet lehet majd megnázni. Gabriela Cowperthwaite Blackfish – egy kardszárnyú delfin története című dokujának főszereplője a világ legnagyobb fogságban tartott kardszárnyú delfinje, Tilikum, aki három embert is megölt. Dunhild Westhagen Magnor Az optimistákban (Optimistene) olyan 66 és 98 év közötti norvég hölgyeket mutat be, akik negyven éve minden héten röplabdáznak, és legújabb tervük, hogy meccset játszanak egy méltó ellenféllel. A dán Berit Madsen filmjében a címszereplő a 16 éves Sepideh űrhajós szeretne lenni. A probléma csak annyi, hogy Iránban él és lánynak született. Április 8-án, a film 19 órától kezdődő vetítése után a Puskin moziban a Dán Királyi Nagykövetséggel együttműködve beszélgetést szervezünk Iránról és a nők helyzetéről: nőknek, férfiaknak és asztronautáknak, ahol a résztvevők Gombos Péter, iranista és Tóth Györgyi, a NaNE Egyesület képviselője, a moderátor: Barkóczi Janka filmesztéta.

Végül Bucsi Réka a Berlinálé versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült animációs kisfilmje, a Symphony no. 42 is látható lesz a Titanicon, a Lovak és emberek kísérőfilmjeként.