Hamarosan moziban a Puskás, Hungary

Puskás, Hungary címmel március 12-én kerül a mozikba a minden idők legnagyobb magyar labdarúgójáról szóló dokumentumfilm, amelyet Almási Tamás rendezett – tudatta a Figyelő. A film Puskás Ferenc gyermekkorától követi nyomon a későbbi futballsztár életét. Almási Tamás játékfilmes eszközöket is alkalmaz, ahogy azt korábbi dokumentumfilmjeiben már többször megtette.

Bár az anyaggyűjtés már 2006 tavaszán elkezdődött és Puskás csak 2006 decemberében halt meg, a rendező már nem tudott beszélni vele, tekintettel Puskás Ferenc gyenge egészségi állapotára. Ugyanakkor gyermekkori élménye volt az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének elvesztése: akkor volt hatéves, és amikor mindenki sírt a vereség miatt, ő boldog volt, mert aznap az udvari fociban ő volt Puskás és gólt rúgott.

A film bemutatása az eredeti tervekhez képest két évet csúszott. Almási Tamás szerint ennek elsősorban az volt az oka, hogy nagyszabású vállalkozásról volt szó. Legutóbb a Magyar Filmszemlén vetített alkotások közül került ki a Puskás, Hungary, miután egy talán még sohasem látott archív felvétel jogtulajdonosa az utolsó pillanatban irreálisan magas árat kért a felhasználásért.


Puskás Ferenc


Spanyol díj Nemes Gyulának

A budapesti Kopaszi gátat bemutató Letűnt világ című alkotást a legjobb rövidfilm díjával méltatta a navarrai dokumentumfilm fesztivál nemzetközi zsűrije Spanyolországban – adta hírül Magyar Filmunió.  A magyar-finn koprodukcióban készült film rendező-producere Nemes Gyula személyesen vette át az elismerést Pamplonában péntek este. A pamplonai filmverseny idei programját hatszáz benevezett alkotásból állították össze.

A Letűnt világ 1998 óta követi nyomon a budapesti félsziget, a Kopaszi gát kilakoltatását és átépítését. Az úszóházakon és faházakban élő emberek először az árvízzel, a téllel, majd az őket kilakoltató befektetőkkel küzdöttek. Végül mindenkit kilakoltattak, mindent ledózeroltak és újjáépítették a félszigetet.

Nemes Gyula alkotását a nemzetközi premier alkalmával Kristály Glóbusz díjjal jutalmazták Karlovy Varyban nyáron, Közép-Európa legfontosabb nemzetközi filmfórumán. A húszperces fekete-fehér mozgókép ősszel a bukaresti DaKino fesztiválon különdíjat nyert.


Letűnt világ


Új német filmek Budapesten és Szegeden a Szemrevalón

Két Oscar díjas név is szerepel a Goethe Intézet 14. alkalommal megrendezésre kerülő „Szemrevaló” filmfesztiválján: Caroline Link rendezőnő 2003-ban kapta meg a legjobb külföldi filmért járó elismerést,  „A Baader Meinhof csoport” pedig idén esélyes ugyanebben a kategóriában.

A fesztivál nyitófilmje a kiemelkedő színészi játékra épülő Tavaly télen az Oscar díjas Caroline Link (Hontalanul Afrikában) alkotása. Veit Helmer új munkája, az Abszurdisztán, egy Európa és Ázsia határán játszódó költői komédia. Az esemény zárófilmje is joggal számíthat kiemelt érdeklődésre: az Oscar-ra jelölt A Baader Meinhof csoport a legnagyszerűbb német színészek közreműködésével dolgozza fel az NSZK-ban 1970-ben megalakult szélsőséges baloldali terrorista csapat, a Rote Armee Fraktion (RAF) történetét.

A fesztiválprogram igazi csemegéje lesz két, Magyarországon először látható dokumentumfilm: az egyikben Wim Wenders ezúttal a kamera előtt állva tekint vissza pályájának korai szakaszára, a másikban (Szemtől szemben) pedig a legnevesebb kortárs filmesek – a rendezők és forgatókönyvírók – mesélnek kedvenc német filmjeikről, s nyújtanak ezzel egyfajta szubjektív filmtörténeti összegzést.

A fesztivál valamennyi filmjét német nyelven, magyar szinkrontolmáccsal vetítik. Az esemény szervezője a budapesti Goethe Intézet, támogatója a German Films.