Új lehetőségek

A viszonylag kései bejelentést azzal magyarázta, hogy az alapvetően amerikai mintára készülő stúdióegyüttest előbb "magyarosítani kellett", illetve képessé kellett tenni arra, hogy bármilyen produkciót befogadhasson. A filmstúdióban tervezett produkciókról a vezetőség egyelőre nem kívánt beszélni.
Hiller István kulturális és oktatási miniszter a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a Korda Sándor Filmstúdió megvalósítása az állam, a kulturális politika, a magánbefektetők és a magántőke új együttműködésének eredménye: olyan sajátos összefogás, amely egész Közép-Európában egyedülálló. A miniszter szerint a beruházás az állami szerepvállalás és a kulturális politika teljesen új értelmezése.
 
"Az állam biztos és vonzó befektetői környezetet teremtett ahhoz, hogy a magyar, illetve a magyarországi filmipar teljesen új mezőkre lépjen" - fogalmazott Hiller István.

A 2003 decemberében elfogadott filmtörvényből adódó lehetőségek - többek között befektetési és adókedvezmények - voltak azok, amelyek a magyarországi filmipar munkahelyteremtő beruházásait és egy teljesen új színvonal kialakítását tették lehetővé. A filmtörvény olyan befektetői kedvezményeket biztosít, amely a filmipart, a koprodukciót, Magyarországon forgatott filmeket és minden infrastrukturális beruházást komoly kedvezményben részesít - mondta. A tárcavezető hangsúlyozta: az államnak a komplexumban egyetlen egy forintja sincs.

A Korda Sándor Filmstúdió megvalósítása az állam, a kulturális politika, a magánbefektetők és a magántőke új együttműködésének eredménye


A kulturális kormányzat feladataként kiemelte, hogy a filmstúdiót az elkövetkező időszakban minden rendelkezésére álló eszközzel a világon minél több helyen bemutassa.

Munka is lesz

A munkahelyteremtő lehetőségekről szólva Hiller István elmondta: a Korda stúdió a szakmai képzésnek is teret nyit, amire a magyar felsőoktatásnak, ezen belül a magyar filmszakmai felsőoktatásnak is reagálnia kell. A stúdiókomplexum létrehozásának tervét 2004 májusában, a Cannes-i filmfesztiválon jelentették be.
Az Etyek határában megvalósuló, hat stúdiót magában foglaló, 39811 négyzetméter alapterületű komplexum teljes egészében - folyamatos átadással - az év végéig készül el. A 83 millió eurós költséggel összesen 6500 négyzetméter alapterületen felépülő, négy stúdiót magába foglaló első ütemet májusban fejezik be. A műtermeket június közepétől vehetik birtokukba a filmkészítők. Az első ütemhez a stúdiók mellett produkciós irodák, öltözök, valamint sminkszobák is tartoznak.

Az év végéig készül el a második ütem részeként egyebek mellett a hatezer négyzetméter alapterületű - a világ eddigi legnagyobb stúdiójának számító - létesítmény, amely víz alatti forgatásokra is alkalmas lesz. A stúdió belmagassága 21 méter. 150-400 fő lesz a produkciókat kiszolgáló állandó állomány. Igény szerint ez a létszám megháromszorozódhat.

A beruházás Demján Sándor és Munk Péter üzletemberek, Andrew Vajna amerikai filmproducer, valamint a Rotschild család befektetésében, kizárólag magántőkéből valósul meg.  A Korda Sándor Filmstúdió műtermei a stúdió "one-stop-shop" szolgáltatási rendszerével alkalmasak lesznek minden típusú filmes, televíziós és reklámprodukció készítésére, valamint nagyszabású rendezvények teljes körű ellátására.

fotó: Szandtner Dániel