Két évvel ezelőtt Hiller István, az akkori kulturális miniszter a cannes-i fesztiválon jelentette be, hogy a Filmtörvényhez kapcsolódó adó- és befektetési kedvezmények hatására Andy Vajna producer és Demján Sándor vállalkozó Korda Sándor nevével jelzett stúdiót kíván építeni Etyeken. Idén pedig ötperces, háromdimenzós prezentációval számoltak be terveikről az építettők a Croisette-n.

Krisán szerint 2007 elején hozzálátnak a stúdiók és a berendezések teszteléséhez, kipróbálásához, kora tavasszal pedig már a filmkészítőket is fogadhatja a létesítmény. A filmgyár minden tekintetben a világ élvonalába tartozó, a minőségi munkát biztosító, teljes szolgáltatást nyújtó komplexumnak készül. A gigantikus méretű filmgyárban hat stúdiót építenek, amelyek teljes területe közel negyvenezer négyzetméter lesz.

A tervezet

A Korda Stúdió angol nyelvű honlapján szereplő információk szerint a hat különböző méretű stúdió eltérő igényeket szolgál majd ki, de mindegyik stúdiót klimatizálják, és professzionális hangszigetelő rendszerrel, beépített lámpaparkkal, mozgatható díszletekkel, és díszletmozgatásra is alkalmas ún. elefántajtókkal szerelik fel, valamint vörös lámpa és hangjelzés jelzi majd a felvételt. A stúdió teljes területén magasfeszültségű elektromos, vonalas- és mobiltelefon hálózatot építenek ki.

A gigantikus méretű filmgyárban hat stúdiót építenek
Forrás: www.kordafilmstudio.hu

A stúdiók közül a legnagyobb az ötezernyolcszáz négyzetméter alapterületű, óceáni, tengeri környezetben játszódó, vizes jelenetek felvételére is alkalmas hatos számú lesz. A négyezer négyzetméter vízfelületű, másfél méter mély medencét rendkívül rövid idő alatt lehet feltölteni és leereszteni. Noha az épület alapvetően zárt, felszerelései miatt (pl. szélgép) alkalmas külső jeleneteket imitáló felvételekre is. A hármas stúdióban is lesz egy fedett, tízméterszer tíz méteres víztank, amely vízalatti jelenetek forgatására lesz alkalmas.

A komplexum ezenkívül egy élőközönséges felvételekre is alkalmas televíziós stúdióval szolgál, ahol speciális hangszigetelés és külön szoba szolgálja a közönséget. Szintén különlegességnek számít az egybenyitható ikerstúdió, amely a nem mindennapi díszletezést igénylő felvételeknél lesz hasznos a filmkészítők számára.

A stúdiók mellett többfunkciós szolgálati épületeket is terveznek, amelyekben a produkciós irodák, öltözők rendezhetőek be. A külön úton megközelíthető műhelyek és raktárak önálló épületet kapnak, ahol nemcsak a forgatások alatt tárolhatóak a kellékek, jelmezek, világítástechnikai - és kameramozgató eszközök, hanem bérelhetőek külső cégek számára is. Végül, de nem utolsó sorban ezer fős étterem szolgálja a stábok számára az ellátást reggel fél hét és éjfél között.

A forgatás utáni munkáknak is helyet biztosítanak a Dolbyval felszerelt vetítőszobákban. Egy kétszázötvenfős moziterem exkluzív filmbemutatóknak ad majd helyet, a három negyvenfős, a három tízfős, és az egy darab húszfős vetítőt pedig az utómunka fázisban lehet kihasználni. Emelett a Korda Stúdió egyedülálló módon saját zenei stúdióval is rendelkezik majd.

A Korda Sándor Filmstúdió több száz munkahelyet teremt a legkülönfélébb szakmák képviselőinek. A filmgyár alapműködtetéséhez átlagosan száz-kétszázötven szakemberre lesz szükség, de a produkciók forgatásának idején a dolgozói létszám ezer-ezerötszázra is megnőhet.

A stúdiók mellett többfunkciós szolgálati épületeket is terveznek
Forrás: www.kordafilmstudio.hu

A Korda Stúdió játékfilmek, televíziós munkák, reklámok gyártásában is részt vállalna: a költségvetés elkészítésétől kezdve, a szerződések megkötésén át a szereplőválogatásig és még tovább terjednek majd szolgáltatásaik.

A megvalósítás

Az egykori katonai bázison már elbontották a hátrahagyott bunkereket, épületeket, a filmstúdió ugyanis egy volt katonai területre épül, ahová korábban lőszergyárat terveztek. Már megkezdődött a terepmunkák első szakasza, s rövidesen elindul a filmgyárhoz vezető és a községet elkerülő út építése is. Az épületeket a Finta Építész Stúdió tervezi. A filmstúdiókat a Bastien and Associates Inc. nevű Los Angeles-i cég tervezi, akik kifejezetten filmstúdiók építésére szakosodtak.

A napokban felvonultak az óriásgépek, és megkezdődött a beruházás kivitelezése - tette hozzá Sokorai István, a kft. másik ügyvezető igazgatója. Mint mondta, a stúdió felépítésénél és üzemeltetésénél a helyi vállalkozásoknak is lehetőséget biztosítanak a munkálatokba való bekapcsolódáshoz. A munkákat versenytárgyaláson nyerhetik el.

Az ügyvezetők tájékoztatása szerint a nemzetközi filmvilággal már megkezdték a kapcsolatépítést, és a következő hónapokban széles körben tovább ismertetik az etyeki filmgyár nyújtotta lehetőségeket, hogy pontosan felmérjék a várható forgatási igényeket is.

A honlap szerint 2006. novemberétől kezd működni a stúdió, június 15-től pedig már le lehet foglalni az egyes egységeket.

További információ: www.kordafilmstudio.hu