A tolvajok szerepe mindig is izgalmas témaként szolgált regényíróknak és filmkészítőknek egyaránt. Balzac úgy véli, hogy ritka ember a tolvaj, akit a természet egy elkényeztetett gyerekből hozott létre, majd a végletekig tökéletesített (Code des gens honnêtes ou l’art de ne pas être dupe de fripons). Ezzel a gondolattal Arsène Lupin a gentleman betörő képét is megidézte, akit 1905-ben Maurice Leblanc író hozott létre, majd 2004-ben Jean-Paul Salomé vitt filmre. A cseles tolvajt Romain Duris játssza, aki egyik kalandból a másikba keveredve egy nap egy rejtélyes grófnővel találkozik.

A csábítás művészete nagyon sokszor kapcsolódik a tolvajok figurájához. Ez a képességük kulcsfontosságú szerepet tölt be terveik sikeres végrehajtásában. Ki más is lehetne a csábítás legnagyobb szakértője, ha nem Alain Delon, aki Henri Verneuil Alvilági melódia című filmjében dobja be báját, hogy sikerre vigye a Jean Gabin által megformált Charles bűnös tervét a Côte d’azur-ön?

Bérénice Bejo és Yvan Attal kapcsolatát pedig vonzalom, vonzódás és manipuláció is jellemzi egyszerre az Utolsó gyémántban. Cédric Klapisch hősnőjét pedig (Se ördög, se angyal) elcsábítja egy fegyveres rablóbanda, melyben ő is hamarosan bevállaja a cinkostárs szerepet.

A híres és igen valós tolvajok sok filmrendezőt inspiráltak: a legveszélyesebbek, mint Mesrine, becenevén a „százarcú” vagy a „francia Robin Hood” (Halálos közellenség – Vincent Cassel) és a leggroteszkebbek is, mint az a két balek, akik ellopták Charlie Chaplin koporsóját (A hírnév ára – Benoit Poelvoorde).

A lopás olykor a karakterek rossz helyzetének szimbóluma is. Így van ez a fiatal Simonnal is, aki abból él, hogy sífelszereléseket lop el Ursula Meier gyönyörű filmjében, a Léa Seydoux nevével fémjelzett Nővérben. A lótolvajban pedig egy egzotikus univerzumot fedezünk fel, ahol egy ló elrablása lavinaszerű következményekkel jár.

Vígjáték, thriller, életrajzi film, dráma… bármelyik műfaj jól áll a tolvajnak, hiszen figurája a legkülönbözőbb alakokat öltheti egy filmben: az igazi gentlemant, a gonosz csábítót, az antihőst, Robin Hood-ot vagy a veszélyes bűnözőt.

A rendezvénysorozat facebook oldala.

Minden vetítés kezdési időpontja: 18.30

Arsène Lupin - április 19.

A lótolvaj - április 21.

Alvilági melódia - április 26.

Az utolsó gyémánt - április 28.

Rövidfilmek – Daazo - május 3.

Se ördög, se angyal - május 5.

Nővér - május 10.

Halálos közellenség - május 19.

A hírnév ára - május 24.