Kapcsolódó anyagok

A megnyitón átadott Mozgókép Mestere kitüntetés után újabb díjjal gazdagodott Herskó János rendező. A MÚOSZ Filmkritikusok Szakosztály által odaítélt Életműdíjjal a kritikusok Herskónak a magyar mozgóképkultúráért kifejtett példás tevékenységét díjazták.

A szervezet nevében Báron György adta át a celluloidból készült oklevelet, amit az MMK megtoldott egy dvd-re írt Herskó-válogatással. (A mester filmjei egyébként még nem jelentek meg digitális formában, az átadott lemezek kizárólag erre az alkalomra készültek.)

A díjak átvétele után a nemrégiben megjelent Herskó-kötet szerzője, Muhi Klára kérdezte a Stockholmból hazalátogató rendezőt. „Először életemben elsírtam magam az öniróniámon” – magyarázta Herskó a szemle megnyitóján kieresztett könnyeit. Mint mondta, az „alkalomhoz illőnek” gondolta a kijelentést: az áruló hazatért.

A MÚOSZ nevében Báron György adta át a díjat

Herskó díjazásának ugyanis sokan nem örültek, pályája, életútja még ma is vitákat vált ki a közönség és a szakma körében egyaránt. Egyik legvitatottabb műve, a Párbeszéd nemrégiben nem kerülhetett az egyik közszolgálati televízió képernyőjére. Muhi Klára erre vonatkozó kérdésére Herskó a tőle megszokott vidámsággal válaszolt: „Negyven éve lement, most nem. Ez van. Nehéz dolga van annak a filmnek, amelyet balról-jobbról egyaránt kikérnek maguknak...”
Egy régóta dédelgetett filmterv is szóba került: Pálos Györggyel és Czabán Györggyel közösen Herskó szívesen forgatna filmet egy bizonyos Juli néniről és a Mátráról. Többet nem akart elárulni, mint mondta: „Vagy lesz film vagy nem – ennyit kell tudni róla.” Pálos hozzátette: egy napot már forgattak, ha minden jól megy, a nyáron folytathatják.

Herskó egyébként arra a felvetésre, amely szerint a szocialista producer olyan, mint a fából vaskarika, annyit mondott: „Én született fából vaskarika vagyok”. Báron György erre reagálva Szerb Antalt idézte, aki a következőt írta egy műről: „Lehet, hogy ez fából vaskarika, de az a fa, amiből készült, az nagyon jó fa...”

fotó: Szandtner Dániel