Az Inkubátor Programra jelentkezhetnek diplomás, de egész estés filmet még be nem mutatott rendezők és azok is, akik rövidfilmjükkel nemzetközi filmfesztiválokon szerepeltek, valamint olyan alkotók is pályázhatnak, akik országos sugárzású televízióban vagy streaming platformon bemutatott televíziós rövidfilm vagy sorozatepizód rendezői voltak.

A fiatal alkotóknak a Nemzeti Filmintézet a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai segítséget is biztosít. A felkészülést a Fast Forward Program keretében szervezett workshopok is segítik. A tíz filmterv közül a Pitch Fórum szakmai zsűrije és közönsége választja ki az öt nyertest.

Az Inkubátor Programban készülő elsőfilmek gyártására a Filmintézet pályázati úton a játékfilmeknél 120 millió, a dokumentumfilmeknél 35 millió forintig nyújthat támogatást. A részletes pályázati felhívás itt olvasható.

 

Filmgyár podcast: Inkubátor Program

Mit tehet egy pályakezdő filmes, aki arról ábrándozik, hogy elkészíti élete első egész estés alkotását? Az effajta álmok megvalósítására jött létre az Inkubátor Program. Az NFI közreműködésével megvalósuló filmszakmai podcastunk legújabb adásában végigmegyünk a fejlesztési folyamaton, hogyan lesz a filmötletből forgatókönyv és remélhetőleg nyertes pitch, végül pedig mozgókép. A vendégeink: Lányi Eszter, a Filmintézet képzési igazgatója, Szilágyi Fanni, a bemutatás előtt álló Veszélyes lehet a fagyi rendezője és Sós Bálint Dániel, aki a Minden rendben című filmtervével nyert a legutóbbi Inkubátoron.

 

A 2015-ben életre hívott Inkubátor Program egyedülálló és rendkívül népszerű a pályakezdők körében, évente közel 70 pályázat érkezik.

A Program keretében már 31 elsőfilmes csapat kapott gyártási támogatást és 23 el is készült. Hamarosan bemutatják Hevér Dániel Valami madarak című drámáját, Dér Asia megindító dokufilmjét, a Nem halok meget, és Breier Ádám generációs vígjátékát, a Lefkovicsék gyászolnakot.

AZ INKUBÁTOR PROGRAMRA ITT LEHET JELENTKEZNI

Forrás: NFI
Címlapkép: Elfogy a levegő werk / Mozinet