A pilot pedig elsősorban azért készült, hogy minél több emberhez eljusson az interneten, és minél többen véleményezhessék szabadon. „Nem akartunk ölbe tett kézzel ülni, amíg Magyar Nemzeti Filmalap kihirdeti a pályáztatást.” – állítja Lafka Dávid filmrendező. A jelenetek felvételét egy kétnapos intenzív próbafolyamat előzte meg a pilotban szereplő tíz színésszel. „Persze minden szakember ingyen vállalta a részvételt, de még így is tudtuk, hogy egyetlen nap forgatásra telik csak a pénztárcámból. Tehát 12 óránk lesz felvenni hét percnyi hasznos anyagot – és ez csak akkor sikerülhet, ha a forgatáson a színészek már tisztában vannak a feladatukkal.” Ám mivel az utolsó pillanatban kiderült, hogy a kijelölt napon a forgatás helyszínén egy másik produkció dolgozik, a stáb kénytelen volt a munkálatokat átszervezni a pótforgatási napra, vagyis az esőnapra. A forgatás az első jelenet felvételével reggel nyolckor kezdődött Tasnádi Bencével, Sándor Péterrel és Uray Bálinttal. Az alig több mint kétszázezer forintos büdzséből azonban nem telt a produkciónak területlekerítési engedélyre, ezért „mire a helyszínen kinyitottak a boltok, és beindult a turistaforgalom, reggel tízkor már egy fél város próbálta szabotálni a felvételeinket.”

beg_kocsmarostorocsik

A rendkívül rövid forgatási idő és az időjárási nehézségek miatt ugyanis nem sikerült rögzíteni azokat a western zsánerre jellemző markáns kameraszögeket, amivel az alkotók az említett dialógot a megszokottnál karakteresebbre és stílusosabbra formálták volna. „Már a filmterv születésének kezdetén tudtuk, hogy a filmnek az egyik sarokköve a fíling lesz és a stílus.” – mondta Hamvas Dániel forgatókönyvíró. A hangulatfelelős ez esetben Szentendre városa volt „ Az fogott meg a városban, hogy a zegzugos, kacskaringós utcáinak, és macskaköves tereinek köszönhetően az ember úgy érzi, hogy nem evilági helyen jár. Ez a toszkánai kisváros a nyári napsütésben egy külön főszereplője lehet a későbbi mozifilmnek.” – tette hozzá Tóth Gergely operatőr. A pilotban azonban a „napsütötte Toszkána” hangulatot lecserélték az angol gengszerfilmek képi világára. Így a képek újraszínezésekor, és a fénykorrekciók alkalmával már egy dinamikus színekkel megfejelt pasztelesebb színvilág vált dominánssá. „Nem volt pénzünk visszamenni és felvenni ezeket a képeket, és ezzel nyilvánvalóan szegényebb lett a pilot valamivel, azonban a készülő filmre jellemző színes karakterek, az odaverős dumák és frappáns verbalitás már itt is megcsillan!” – mondta Lafka Dávid a szókimondó nyelvezetéről.

beg_lafka


Ám pont a film verbalitása az, ami miatt Pindroch Csaba 2010 óta nem csak színészként, hanem executive producerként is tolja a produkció szekerét. „Tulajdonképpen másfél évvel ezelőtt keresett meg egy srác, hogy a filmjében lenne egy szerep, olvassam már el. Két hétig hevert a könyv a számítógépben, aztán hívogatni kezdett, hogy olvassam már el, mert az egyik színészkollégámnak nagyon tetszett. Este tízkor kezdtem el olvasni, hajnali egyig el is olvastam, de az alatt ötször felhívtam. Másnap találkoztunk, és kénytelen voltam bevallani, hogy húsz éve várok egy ilyen könyvre, és annyira tetszik ez a történet, hogy szívesen segítenék abban, hogy megvalósuljon. Én nagyon-nagyon hiszek ebben a filmben. Ez egy baromi jó film lesz – ha meg tudjuk csinálni. ”

A kész pilot


Nézd meg a végleges pilotot!


A film végefőcíméül szolgáló zenét a rendező állandó munkatársa, Takács Zsolt már korábban elkészítette – összefogva egy amerikai rapperrel, úgyhogy a hangutómunkálatok után a produkció előtt már csak egyetlen feladat áll: minél szélesebb körben és minél több emberhez eljuttatni a pilotot, hogy a film célközönsége, vagyis a néző szabadon és minél több fórumon alkothasson véleményt.

beg_pindroch_500


A pilot megjelenését megelőző két hetes felvezető kampányban a filmesek létrehozták a film facebook-oldalát, és a videómegosztókra feltöltött egyperces előzetessel és más vírusvideókkal egy hét alatt ezer rajongóra tettek szert. Két hét után a videómegtekintések száma 5000 felett jár. „Úgyhogy, akinek eddig tetszik, azt kérjük, hogy terjessze. Aki nem csipázza, attól tiszteletteljesen azt kérnénk, hogy felejtse el, hogy látta a dolgot. Mivel nincs versenyhelyzet, nem esszük el senki elől a kenyeret azzal, hogy ha végül sokaknak tetszik, és ezért esetleg megcsinálhatjuk a mozifilmet majd. De tök jó lenne, ha nem lennének ellendrukkerek.” - összegezte Hamvas Dániel.

Közben Nagy Zsolt, Kovács Lehel, Puskás Peti, Csuha Bori és Schmied Zoltán és igent mondott Lafka Dávid filmrendező szerepajánlatára. A színészek azután bólintottak rá a felkérésre, hogy elolvasták a forgatókönyvet, és megtekintették a pilotot. Kembe Sorel-Arthur executive producer elárulta, hogy a pilotban megjelenő karakterek nem fedik le a film teljes szereplőgárdáját, ezért további színészek csatlakozására lehet majd számítani, illetve később nyílt castingot is szeretnének.

beg_sandorpeter

A filmkészítők öninterjúja

Mit jelöl a címben szereplő három betű?

A „BEG” szó, eredetileg mint munkacím merült fel és a „bag” angol szó magyarításából született. Persze adhattuk volna jó magyar szokáshoz híven a „Papírszatyor” címet is neki, de a „BEG” cím valamivel dögösebbnek és hangzatosabbnak tűnt, ezért egyelőre erre esett a választásunk. Nem beszélve arról, hogy a tesztek alapján a figyelmet is felkelti. „BEG? Az meg a mi a franc?”

Nem tartanak attól, hogy a film szabadszájúsága elriasztja a nézőket?

Mindvégig arra törekedtünk, hogy a szereplők a ma élő fiatalok nyelvezetén keresztül szólaljanak meg, és hosszas mérlegelés után úgy döntöttünk, hogy ha kertvárosi fiatalokról, utcagyerekekről, és gengszterekről szeretnénk történetet mesélni, akkor nem úszhatjuk meg azt, hogy helyenként egy- egy trágár szó is becsússzon a sorok közé.

beg_werk

Milyen költségvetéssel készült a pilot?

Rengeteg szívességből, barterből és kétszázharmincezer forintból.

Ismeretlen fiatalok játsszák a főbb szerepeket, vagy a Pindroch Csabához hasonló ismertebb színészek is helyet kapnak a filmben?

Is-is. Fontosnak tartjuk, hogy az igazán fiatal karaktereket hiteles fiatal "arcok" alakítsák, ugyanakkor már több ismert, és általunk nagyra becsült színész is igent mondott néhány fontosabb mellékszerepre.

Mikor láthatja a magyar közönség a filmet a moziban?

A legderűlátóbb válaszom jelenleg az, hogy majd meglátjuk. Mi szeretnénk, ha már 2012-ben sírnának a moziban a röhögéstől, de reálisan nézve a helyzetet ez kevésbé fog rajtunk múlni. De mi elkövetünk minden tőlünk telhetőt!