November 26. és december 5. között tartották a 43. Kairói Nemzetközi Filmfesztivált, melyen Kis Hajni debütáló nagyjátékfilmje, a Külön falka is versenyzett és elnyerte a zsűri különdíját, a legjobb művészeti teljesítményért járó Fathy Farag-díjat.

Külön falkát a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, ahol kitörő lelkesedéssel fogadta a közönség, itthon pedig a miskolci CineFesten láthattuk, ahol elnyerte a közönségdíjat. Bemutatása óta töretlen a fesztiválkörútja: vetítették többek közt a Cinekid Festival Amsterdamon, a prágai v4 Filmszemlén, a tallini Black Nights Filmfesztiválon, a lengyelországi Lublin Filmfesztiválon, valamint az isztambuli Boszporusz Filmfesztiválon, ahol Dietz Gusztávot választották a legjobb színésznek.

Külön falka történetében a tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen.

 

Külön falka író-rendezője Kis Hajni, társírója Szántó Fanni, a film operatőre Nyoszoli Ákos, a látványtervező Nyitrai Anna, vágó Gorácz Vanda, a zenét Borsos Oleg zeneszerző készítette. A filmet a Proton Cinema a szlovák MPhilms-szel és a Visionteam L.O-val koprodukcióban, a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában gyártotta, producere Berkes Júlia és Zachar Balázs, koproducere Prikler Mátyás és Zora Jaurová, executive producere Petrányi Viktória. A film a Mozinet forgalmazásában került a hazai mozikba, a mai napig 9415 nézővel vetítették. A filmről írt kritikánk itt olvasható, a főszereplőkkel pedig mi is interjúztunk

Az A-kategóriás kairói fesztiválon nem ismeretlenek a magyar filmek: 2018-ban Szamosi Zsófit választották a legjobb színésznőnek az Egy napban nyújtott alakításáért, 2016-ban Till Attila kapta a Bronz Piramist a Tiszta szívvelért, 2006-ban a legjobb forgatókönyv díját nyerte Elek Judit A hét nyolcadik napja című alkotásáért, de szerepelt a fesztiválon többek közt a Spirál, a Virágvölgy, az Egy nap, a Genezis, a Hurok, A martfűi rém és a Szerdai gyerek is.