Ha az egyetemes filmművészet 100 legfontosabb filmjére gondolunk, biztosan szerepelni fog benne Tarr munkája” – így vezette fel Amir Ramses fesztiváligazgató a nyitóünnepségen a legendás magyar rendezőt, aki a november 13-tól tíz napon át tartó fesztiválon mesterkurzust tart, illetve két filmjét, a Werckmeister harmóniákat és A torinói lovat is levetítik.

A rendező beszédében kiemelte, hogy tudatában van annak, hogy a filmjei által mindenki megérti őt, még akkor is, ha nem beszélnek magyarul. A mozi szerinte az érzelmek nyelvét beszéli, és ezen a nyelven mindenki képes kommunikálni függetlenül vallási hovatartozástól és kulturális különbségektől. „Mi mindannyian emberek vagyunk” – hangsúlyozta az életműdíj átvételekor, amelyről elsőként a Magyar Narancs számolt be.

Itthon legközelebb a budapesti Cirko-Gejzír moziban lehet megnézni Tarr Béla munkáit. A november 25. és 27. között lezajló retrospektív hat filmjét tűzi műsorra. Az átfogó vetítéssorozatban egyaránt szerepel a első (Családi tűzfészek) és az utolsó nagyjátékfilmje (A torinói ló) is.

 

Ahogy arra Kovács Gellért Filmszerész is felhívta a figyelmet, a nagy népszerűségnek örvendő londoni művészmozi, a Prince Charles Cinema a Sátántangóval indítja el 2023 munkás hétköznapjait, január 2-án vetítik Tarr Béla magnum opusát.

1994 lehet hogy a Ponyvaregény, Az oroszlánkirály és Jim Carrey Ace Venturát, A Maszkot és a Dumb és Dumbert magába foglaló diadalmenetéről szólt, de máshol a filmvilágban egy eltérő, de ugyanennyire nagy hatású filmes történetet meséltek el, és ez a magyar mesterrendező, Tarr Béla több mint hét órás behemótja, a Sátántangó volt” – olvasható a vetítés ajánlószövegében.