Matt Sarnecki dokumentumfilmje az oknyomozó újságírás alaposságával tárja fel a Kuciak-gyilkosság körülményeit és a hatalom legfelsőbb köreibe vezető szálait. Hiába tűnik fel egyre több szereplő, sosem válik átláthatatlanná, kiváló dramaturgiai érzékkel vezet végig a történéseken. A dühtől az elkeseredettségen át egészen az igazságszolgáltatásba vetett hitig változatos érzelmeket hív elő, de sosem manipulál. A dokumentumfilm számos okot ad arra, hogy a magunkénak is érezzük a történetet, kínosan fészkelődhetünk például, amikor napvilágra kerülnek a gyilkosság magyar vonatkozásai. 

 

Egy fiatal, ambiciózus oknyomozó újságírót és menyasszonyát saját otthonukban agyonlőnek Szlovákiában. A merénylet nagy közfelháborodást vált ki. Az emberek az utcára vonulnak, amikor egy informátornak köszönhetően a szerkesztőségbe eljuttatott titkos aktából kiderül, hogy a gyilkosság megbízója feltehetően az ország egyik kétes hírű üzletembere volt. A szálak a legfelsőbb körhöz vezetnek: a felbujtó feltehetőleg közvetlen kapcsolatban áll az ország vezető pártjával. A nyomozás során olyan szövevényes háló bontakozik ki, ami korrupt bírák, oligarchák, végső soron pedig a kormánypárt, sőt, a miniszterelnök alól is kiránthatja a talajt.

A közelmúlt eseményeit feldolgozó Egy újságíró meggyilkolása megdöbbentő valós felvételekkel, az áldozatok közvetlen hozzátartozói és kollégái nyilatkozataival, valamint egy politikai thriller feszültségével ad képet nem csak Szlovákia, de az egész posztkommunista régió valódi arcáról.

 

A dokumentumfilm februári premier előtti vetítése után három magyar oknyomozó újságíróval, Dezső Andrással, Panyi Szabolccsal és Szalay Zoltánnal beszélgetett Veiszer Alinda a szakma veszélyeiről, a magyar és a szlovák sajtó, illetve a szervezett bűnözés különbségeiről, és arról is, milyen érzés megfigyelés alatt állni.

Az eseményről készült szöveges összefoglalónk itt olvasható el. Az Egy újságíró meggyilkolása korlátozott ideig elérhető a Cinegón, április 27-től pedig a mozikban lesz látható a Mozinet forgalmázásában.

Egy újságíró halála mindannyiunk kudarca – kritikánk a dokumentumfilmről

A szlovák újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolását, a gyilkosságnak a szlovákiai belpolitikát alapjaiban megrengető történetét feldolgozó dokumentumfilm szinte nyomozati dokumentációként mutatja meg a nyilvánosság számára eddig nem hozzáférhető anyagokat. A film megjelenésének idején a merénylet megrendelőjének pere még folyamatban van, ami az egyébként is megrendítő történetet még feszültebbé teszi.