Reggel kilenctől délután háromig Debrecenben próbálta a Liberté '56 színpadi változatát Vidnyánszky Attila, majd kocsiba pattant, és délutántól hajnalig Budapesten vágta a filmváltozatot. A két mű egyszerre készül el, október 23-án díszelőadást tartanak a debreceni Csokonai Színházban, és november 2-án debütál a mozi.

Szőcs Géza műve még jóval a debreceni pályázat előtt került a rendezőhöz. Másfél éve, az operaházi Kisvárosi Lady Macbeth premierjén kérdezte tőle az író, készítene-e filmet az 1956-os forradalom első tizenkét napját feldolgozó művéből. És mivel Vidnyánszkynak tetszett az írás, és izgatta a kommunista rezsim elleni forradalom, igent mondott. Fél éve dolgoznak a szövegen.

Gigantikus anyag, igazság szerint száz filmet lehetne '56-ról forgatni. A kiindulási pontunk, hogy október 23-nak ugyanolyan jeles dátumnak kell lennie, mint a többi nemzeti eseménynek. Ne legyen a megítélésben megosztottság! A történet tiszta: vannak, akik a jó ügyet szolgálják, és vannak, akik a rosszat. Az embernek állást kell foglalnia valakik mellett, és nem ellen. Egyébként nem szeretném, ha a politika a filmet vagy az előadást a zászlajára tűzné. Aki kicsit is ismer, tudja, vannak elveim, nézeteim, de a politikától mindig megpróbáltam távol tartani magam.