Június 23-26. között Veszprémben a Várban, a Hangvillában, az Expresszóban és az Agóra kulturális központban, Balatonfüreden a Tagore sétányon, a Vaszary-villa kertjében és a Balaton moziban, Balatonalmádiban pedig a Wesselényi strandon elhelyezett óriás kivetítőn lesznek láthatóak a legújabb magyar filmek. Szerdán az Így vagy tökéletes díszbemutatójával Veszprémben kezdődik a Magyar Mozgókép Fesztivál. A romantikus vígjátékában többek között olyan színészek láthatóak, mint Fekete Ernő, Béres Márta, Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Thuróczy Szabolcs és Hegedűs D. Géza. 

Június 24-én 21 órakor lesz Herendi Gábor új alkotása, a Toxikoma premierje a veszprémi Hangvillában. Június 25-én, pénteken 15 órakor Tudomány és Mozgókép címmel, a Pannon Egyetemmel együttműködve Herendi Gábor és Szabó Győző részvételével beszélgetést tartanak Veszprémben a Toxikomáról és a drogfüggőségről. Aznap 21:30-kor Balatonfüreden a Balaton moziban vetítik a filmet, ahol a közönség találkozhat Herendi Gáborral, Szabó Győzővel és Molnár Áronnal.

Nagy Dénes: Természetes fény

Pénteken 17 órakor a veszprémi Hangvillában tartják Krasznahorkai Balázs Hasadék című filmjének premierjét, 18.30-kor a füredi Balaton moziban, premier előtt, itthon most először láthatják a nézők Nagy Dénes Ezüst medve-díjas Természetes fény című alkotását, ami után szakértők jelenlétében tartalmas beszélgetésre is lehetőség lesz az alkotókkal. 20 órakor a veszprémi Hangvillában debütál Badits Ákos Űrpiknik című sci-fi dráma vígjátéka, ahol az alkotók is jelen lesznek, majd a film zenéjét jegyző Freakin' Disco zenél az Expresszóban.

A fesztivál az idén elhunyt Törőcsik Marira Maár Gyula Déryné, hol van? című filmjével emlékezik, míg Jankovics Marcellre a János vitézzel. Jancsó Miklós idén lenne 100 éves, előtte a Veszprémben forgatott Fényes szelek vetítésével tisztelegnek az 50 éves Szindbádot pedig – melynek rendezője, Huszárik Zoltán és főszereplője, Latinovits Zoltán 90 éve születtek – a felújított kópia vetítésével és gasztro-programmal ünnepelik meg a szervezők.

Maár Gyula: Déryné, hol van?

A családosokat is számos programot találnak a fesztiválon: pénteken Almádiban a strandon Bogyó és Babóca, szombaton Kuflik várják a gyerekeket és míg délután Veszprémben a Filmio Fröccsteraszon Kodzsigula, a boszorkány történetét ismerhetik meg a Kabóca Bábszínház jóvoltából, addig a balatonfüredi Balaton Moziban a legendás Macskafogót digitálisan restaurált képpel és hanggal vetítik, utána közönségtalálkozó lesz Ternovszky Béla rendezővel.  

A vetített filmekre a nézők is szavazhatnak június 26-án 16:00-ig, a legtöbb szavazatot elnyerő film kapja a Magyar Mozgókép Fesztivál Közönség-díját. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A fesztiválon való részvétel ingyenes, de védettségi igazolványhoz és regisztrációhoz kötött, amit június 9-étől a hivatalos oldalon lehet megtenni.

További információk a fesztivál hivatalos és Facebook oldalán olvashatóak. 

Forrás: Magyar Mozgókép Fesztivál