Szekfü András hiánypótló műve egyidejűleg szól a 60-as, 70-es évek fordulójáról, amikor az összegyűjtött beszélgetések eredetileg születtek, valamint az interjúkban megelevenedő korábbi időszakról is. Az MMA Kiadó gondozásában megjelenő kötetben a magyar filmgyártás 1945-től induló periódusáról olvashatunk, egészen az 1956-ot követő konszolidációig. A korábban csak részben, vagy egyáltalán nem megjelent anyagokban a szerző a korszak szemtanúival és formálóival, rendezőkkel és a filméletet irányító kultúrpolitikusokkal is beszélget – így nem csak az időszak filmtörténetéről kapunk közelképet, hanem a külső szemmel láthatatlan, háttérben folyó politikai döntések is kirajzolódnak előttünk.

 
A kötet borítóterve (Forrás: MMA Kiadó)

A kötetben megszólalók között olyan meghatározó egyéniségekkel találkozhatunk, mint Makk Károlyt, Fábri Zoltán, Várkonyi Zoltán vagy Bacsó Péter. A kötet bevezőjét Gelencsér Gábor filmtörténész, egyetemi oktató szerezte. Az Elbeszélt Filmtörénet című írásban így fogalja össze, hogy miből fakad Szekfü András munkájának jelentőssége:

,,Azért is fontos a korszak tanúit megszólító beszélgetéses forma, mert az államszocialista időszak filmtörténetét talán más korszakokhoz képest jobban meghatározzák a nem nyilvános térben zajló politikai döntések. Az irányítás, főképp az ötvenes években adminisztratív, ám ez csak a mechanizmus jéghegyének a csúcsa, látható, dokumentált, s ily módon kutatható eleme; nagyobbik hányada azonban a kultúra irányításának nem nyilvános, nem demokratikus, kézi vezérléses politikai „alvilágába” tartozik.

Olyan rétegekbe, amelyekbe a kívülálló kutató kevésbé, illetve nem teljes mélységében láthat bele, ám a korszak résztvevői annál többet tudnak róla. Ezt az ötvenes évek és 1956 kapcsán elrejtett, felejtésre ítélt tudást igyekszik felszínre hozni Szekfü András a riportalanyaiból, akik közül jó néhányan erre meglepően készek, de az elhallgatásokból, csúsztatásokból kiolvasható mentegetőzések és magyarázkodások is sokatmondók, különösen így, az interjúk 19 Elbeszélt filmtörténet – sokszor ellentmondásos állításokat tartalmazó – sorozatában."

Gelencsér Gábor előszava itt olvasható el egészben:

A kötet bemutatójára 2018. november 28-án, 15:00-tól kerül sor a Filmesházban (1092 Budapest, Ráday u. 31k). A bemutatón a szerző, Szekfü András Gelencsér Gáborral és Rózsa Jánossal beszélget, a moderátor Fejérvári Gergely lesz. A könyvet az esemény ideje alatt a helyszínen kedvezményesen meg is lehet vásárolni. 

Borítókép: Krencsey Marianne és Darvas Iván színművészek, Makk Károly rendező és Pásztor István operatőr a Liliomfi forgatásán, Badacsonyban (Fotó: MANDA / Magyar Fotó/Gink Károly)