A díjakról szakmai zsűri dönt: Szabó Gábor HSC operatőr, Fekete Ibolya filmrendező, Pataki Ágnes producer, Pohárnok Gergely HSC operatőr, Joe Cook (UK) operatőr, a tavalyi verseny fődíjasa és Steve Kovacs (USA) producer vitatkozik majd a versenyfilmek érdemeiről. A szervezők ebben az évben három műfajban hirdettek versenyt: nagyjátékfilm, kisjátékfilm és kísérleti film. A beérkezett pályaművek mennyisége, s azon belül a nagyjátékfilmek ugrásszerű növekedése arra utal, hogy a fiatal fesztivál egyre ismertebbé kezd válni. A több mint 300 nevezésből az előzsűri válogatása után 9 nagyjátékfilm, 23 kisjátékfilm és 9 kísérleti film került a programba.

A magyar filmek közül versenybe száll a Tegnap, a Genezis és a Rossz versek. Mellettük három belga, egy olasz, egy norvég és egy brit film került be a legjobb kilenc nagyjátékfilm közé. Látható lesz a skóciában forgatott Calibre című thriller, amelynek Győri Márk volt az aoperatőre, illetve a Lány is, amely a tavalyi cannes-i fesztiválon legtöbb díjat nyerte el.

Martin McCann és Jack Lowden a Calibre című filmben (fotó: Netflix)

A versenyszekció mellett olyan érdekes kísérő programokkal várják a szervezők az érdeklődőket, amelyek az operatőri munkához, a látványvilág megteremtéséhez, illetve áttételesen a névadó Zsigmond Vilmoshoz kapcsolódnak. Folytatódik a magyar operatőr Oscar-díja inspirált  Az Oscar lépcsőjén című sorozat, melyben az Oscar jelölés valamely listájáig eljutó, vagy a díjat megkapó magyar művek láthatók újra. Idén többek között a Sisyphus-t (Jankovics Marcell, 1975-ben jelölték), a Maestro-t (M. Tóth Géza, 2007-ben jelölték) és a 2018-ban diák-Oscart nyert Ostrom-ot vetítik, az utóbbi kapcsán Kovács István rendezővel is találkozhat a közönség.

Különleges eseménynek ígérkezik a 2018-ban elhunyt holland operatőrről készült, Living the Light – Robby Müller című dokumentumfilm magyarországi bemutatója. Müller többek között Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier munkatársa volt - akik az archív felvételek bejátszása mellett hosszan mesélnek róla és a közös munkáról. A vetítés után Kende János, Szabó Gábor és Pohárnok Gergely operatőrökkel és Steve Kovacs, magyar származású producerrel beszélget a filmről Báron György. Rajk László pedig előadást tart a filmes látványvilág szimbolikus rétegeiről A londoni férfi című film vetítése után.

Képkocka A londoni férfi című filmből (fotó: TT Filmműhely)

Fontos változás, hogy a patinás szegedi Belvárosi Mozi felújítása miatt a fesztiválközpont idén átköltözik a Tisza másik oldalára. A versenyfilmek vetítése és a programok egy része az újszegedi Délvidék Házban zajlik majd, ám a mozi egyetlen, az átalakítás alatt is működő, Csőke József kamaratermében is lesznek események.

Itt vetítik a Zsigmond Vilmos Filmfesztivál két partnerfesztiváljának, a Malter – Vándor Filmfesztivál és a Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál díjnyertes filmjeit, továbbá a közelmúlt legsikeresebb magyar filmjeiből egy olyan válogatást, amely a zsűri filmalkotó tagjaihoz kötődik. Levetítik a Meteó-t, az Utóélet-et, a Fekete kefé-t és a Fehér tenyer-et. A jövő mozinézőire gondolva született meg az Aprófeszt ötlete. A kisiskolások délutáni vetítésen megnézhetik Dargay Attila 1979-es remekét, a Lúdas Matyi-t, a nagyobbak pedig a Fábri Zoltán által rendezett Pál utcai fiúk-at (1968)  – ezt a művet egyébként 1969-ben jelölték a legjobb külföldi film Oscar-díjára is.

Képkocka A tanú című filmből (fotó: Pannónia Entertainment)

Újdonság, hogy idén szabadtéri mozival is gazdagodik a fesztivál programja. A város központjában, a Széchenyi téren ingyenesek lesznek a vetítések, itt többek között Fekete Ibolya Anyám, és más futóbolondok a családból című alkotása, továbbá Zsigmond Vilmosra emlékezve a Bánk bán című operafilm is látható lesz, valamint A tanú Cannes-ban nagy tetszést arató, cenzúrázatlan változatának magyarországi premierét is ott tartják - egyidőben a budapesti vetítéssel.

A fesztivál június 1-én ünnepélyes díjátadóval zárul, ekkor derül ki, hogy ki nyerte el a pénzdíjjal is járó, Popovics Lőrinc által alkotott szobrocskát, s ekkor kerül átadásra a fesztivál életműdíja, amit idén Kende János operatőr kap. A teljes programot ide kattintva nézheti át, további információért keresse fel a fesztivál Facebook-oldalát.

címlapfotó: Victor Polster a Lány című filmben (Vertigo Média)