Az Ostrom 1994-ben, a háború sújtotta Szarajevóban játszódik. Főhőse egy magányos bosnyák nő, aki elindul, hogy vizet találjon magának, és végre hajat mosson, életveszélyes terve végrehajtásától senki nem tudja eltántorítani. Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Janisch Attila és Szász János voltak a tanárai.

Havas Ágnes szerint "óriási eredmény, hogy 2014 óta a magyar alkotók a nagy európai filmfesztiválokkal párhuzamosan a leghíresebb amerikai filmes megmérettetésen is jelen vannak és legtöbbször nyernek." Az elmúlt években az Színház- és Filmművészeti Egyetem végzőseinek három filmje is bejutott a Diák Oscar-díj jelöltek közé: 2016-ban a Kis Hajni Szép alak, Freund Ádám Földiek című diplomafilmje volt versenyben – ez azért is kiemelkedő, mert eddig még egyetlen filmes egyetemnek sem sikerült három egymást követő évben a fikciós filmek kategóriájában a jelöltek közé kerülni.

Kovács István: Háborús filmekben ritkán látni a női szemszöget

"Erős női közegben nőttem fel és ezért is izgalmas volt elmélyedni ebben a titokban, vagyis hogy mi történik egy nővel, aki a túlélés idején is meg akarja tartani a nőiességét és a méltóságát."

Az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjaira idén összesen 1582 nevezés érkezett. Az Ostrom az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra producerek) és az SZFE (Bosnyák Miklós producer) gyártásában, a Film Force Team (Hutlassa Tamás, Hutlassa Barna producerek), a Filmfabriq (Osváth Gábor producer) és a Vision Team koprodukciójában készült. A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt, a line producer D'Intino Patrícia, gyártásvezető Hegyi Nóra volt.

A Budapesten és Kiskunlacházán forgatott film főbb szerepeiben Vedrana Božinović, Mirela Lambic, bosnyák, Nenad Pecinar és Radoje Cupic szerb színészek mellett Trill Zsolt és Keszég László látható. Az Oscar szabályzata szerint ennek a díjnak köszönhetően az Ostrom esélyes lehet a legjobb rövidfilm kategóriában is, így a február 24-én megrendezendő gálán is versenyezhet majd az Oscar-díjért, ha bekerül a jelöltek közé az akadémia tagok szavazatai alapján.

Diák Oscar-díjat eddig egyetlen magyar alkotó nyert, 1991-ben Böszörményi Zsuzsa Egyszer volt, hol nem volt... című diplomafilmjéért.

Borítókép: Ostrom Facebook / Gasztonyi Kálmán, Kovács István, Gyovai Zoltán, D'Intino Patrícia, Dévényi Zoltán, Duszka Péter Gábor

(MTI)