A kenyérkereső (The Breadwinner) című kanadai animációs film rendezője Nore Tworney, producere Angelina Jolie, társ-forgatókönyvírója pedig Doron Anita, a Beregszászon született, kanadai-magyar író, rendező és producer. Filmjeit a Toronto Nemzetközi Filmfesztiválon, az SXSW- és Rotterdamban is vetítették, legfontosabb munkái közé tartozik a The Lesser Blessed című alkotás, melyet Canadian Screen Awardon a Legjobb Adaptált Forgatókönyv díjával jutalmaztak.

 

A kenyérkereső

A kenyérkeresőt a Golden Globe után Oscar-díjra is felterjesztették, de számos más elismerést is elnyert már a forgatókönyvbe beletett munkájáért. A film történetének főhőse Parvana, a 11 éves kislány, aki 2001-ben, Afganisztánban él. Amikor az apját jogtalanul letartóztatják, a lány levágva a haját fiúnak tetteti magát és dolgozni kezd, hogy eltartsa a családját. 


A 90. Oscar-átadót március 4-én este rendezik meg Los Angelesben, magyar idő szerint hajnali 2:00-es indulással, ahol Enyedi Ildikó alkotása, a Testről és lélekről a Legjobb Idegennyelvű Film kategóriájában versenyzik.

Borítókép: TIFF