A Koka, a hentes főhőse egy Kairóban élő fiatalember, aki megbecsült alakja a város galambverseny iránt elkötelezett zárt világának. Koka galambok százait trenírozza és gondozza a maga építette fatoronyban, a konzervatív közösség, amelyben él, nem értékeli ezt a szenvedélyt, és egyre nagyobb rajta a nyomás, hogy szakítson a galambversenyekkel, házasodjon és állapodjon meg.

Máté Bence 38 perces arab nyelvű, német-arab koprodukcióban készült, Kairóban játszódó alkotása a rövid dokumentumfilmek versenyében szerepelt, amelyben tíz munka indult a díjért. Az elnyert első helyezés egyúttal azt is jelenti, hogy Máté Bence első rövidfilmjét nevezhetik a következő évi rövid dokumentumfilmes Oscar-díjra. A film operatőrei többek közt Spáh Károly, Pákozdi Ágnes és Houssam Shahine voltak.

A Big Sky Dokumentumfilm-fesztivált évente megrendezik a montanai Missoulában, ahol a nemzetközi alkotásokat húszezer néző előtt vetítik le. A dokumentumfilmes válogatásban több, mint 200 filmest látnak vendégül és 150 nem fikciós alkotást vetítenek, a fesztivál alatt a Big Sky DocShop rendezvény keretében dokumentumfilmes workshopokat, panelbeszélgetéseket és mesterkurzusokat is tartanak. A fesztivált február 16. és 25. között rendezték meg Montanában.

Forrás: MTI / Borítókép: Big Sky Documentary Festival