1988-ban Magyarországon már mindenki igényelhetett világútlevelet, kinyíltak a határok, felszabadult az utazás lehetősége, a vonat és a busz azonban nagyon drága volt. Mit ér a szabadság, ha nem lehet élni vele? A Nyugatra vágyó három jóbarát, Ákos, Laci és Petya rájönnek, hogy a MÁV-nál a jegyeket kézzel írva, kék Pelikan indigót használva töltik ki – egy budapesti belvárosi bérház egyik lakásában megkezdődnek a kémiai kísérletek, hogy hamis vonatjegyekkel mehessenek világot látni.

A valós eseményeket feldolgozó, felnőtteknek szóló animációs film sok humorral és korabeli zenékkel meséli el hogyan oldották meg okosba’ az utazást a kilencvenes évek csibészei. A Kék Pelikan igazi nosztalgiautazás, amelyen a felidézett tárgyak vagy olyan korabeli zenék segítségével vehetnek részt a nézők, mint az Induljon a banzáj! a Bonanza Banzai-tól, a Lidocain a Hiperkarmától vagy a Húsrágó hídverő a Kispál és a Borztól.

,,Csákiék a főszereplőkhöz fogható leleményességről tettek tanúbizonyságot azzal, hogy egy élőszereplős elsőfilm létrehozásához is épp, hogy csak elengedő költségvetést biztosító Inkubátor Programban képesek voltak megcsinálni, ráadásul ilyen magas színvonalon egy egész estés animációs filmet. A végeredmény rettentően szórakoztató, és segít felülemelkedni azon is, hogy nem túl részletgazdag, low-budget animációról van szó. Hiszen kit érdekel, hogy a figuráknak nincs térbeliségük vagy nem vetnek árnyékot, ha az összkép ennyire tökéletesen illeszkedik a laza történetszövéshez és a 90-es évek felszabadult hangulatához?" - írtuk kritikánkban a filmről, amelynek megvalósítását Csáki László rendező már 2006 óta tervezte, de csak 2018-ban nyert rá zöld utat a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjában. 

Kék Pelikan / Fotó: JUNO11

A Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas rendező éveken át készített interjúkat azokkal az érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek meg. A rendezővel itt beszélgettünk podcastunkban, melynek későbbi adásában Felszeghy Ádám producer is vendégünk volt. 

A Kék Pelikan számos elismerést gyűjtött bemutatója óta: bemutatták a rangos Annecy-i Animációs Filmfesztiválon, fődíjat kapott a Cartoons on the Bay nemzetközi fesztiválon Olaszországban, Kassán az Art Film fesztiválon részesült a zsűri elismerésében, Tel-Avivban megnyerte a Animix Nemzetközi Animációs Filmfesztivál fődíját. A filmet beválogatta az Európai Filmakadémia az elmúlt időszak legjobb alkotásai közé, melyek jelölhetők az Európai Filmdíjra a dokumentumfilm kategóriában.

A Kék Pelikan producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. A szereplőknek Lévai Norman, Kenéz Ágoston, Tegyi Kornél, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Kapácsy Miklós, Thuróczy Szabolcs, Olasz Renátó, Csőre Gábor, Kálmánchelyi Zoltán és Trokán Nóra kölcsönzi a hangját.

Az alkotás a Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában. A film forgalmazója a JUNO11 Distribution.

  • A vetítés időpontja: 2024. szeptember 11. 20:00
  • Helyszíne: Várkert Bazár - Budapest Ybl Miklós tér 2-6.
  • Jegyek itt kaphatók