A négynapos rendezvény programjából különösen két eseményt ajánlott az érdeklődők figyelmébe: a Cinema Total kapcsán ismét nagy várakozás előzi meg a nemzetközi és a magyar filmszakma képviselőivel zajló vasárnapi fórumot. A kerekasztal-beszélgetés témája lesz egyebek közt az a változás, amely a magyar filmgyártásban ment végbe az elmúlt egy évben, és amelyről mások mellett Andrew G. Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos ad tájékoztatást a fórum résztvevőinek. Vajna tavaly is részt vett a magyar filmgyártás akkori helyzetéről, az átalakulásokról lefolytatott eszmecserén, türelmet, időt és támogatást kérve a filmszakmától. A szervezők szerint a mostani kerekasztal-beszélgetés a tavalyi folytatásának tekinthető.

 

collegium_hungaricum_500


A másik kiemelt program a roma nap lesz a Cinema Totalon. A február 14-i fórumot roma alkotóknak szentelik, Tony Gatlif cannes-i fesztiváldíjas rendező részvételével. Can Togay János kitért arra, hogy az idei, 62. Berlinalén Fliegauf Benedek Csak a szél című munkája versenyben van a legjobb játékfilmnek járó Arany Medvéért. A film a romagyilkosságok hatására született, a CHB ezért is szervezi a roma napot.

Az ötödik Cinema Total fővédnöke Doris Pack, az Európai Parlament kulturális bizottságának elnöke. A politikus úgy fogalmazott, hogy Európa, az Európai Unió a gazdasági válság és a nehézségek ellenére még mindig mintaként szolgál sok ország számára a világban. A művészek alkotásaikban sokat beszéltek az európai értékekről, most pedig annak megválaszolása vár rájuk, hogy milyen lesz az EU a válság után, vagy milyen már most. Egy író szavait idézve azt mondta, Európának még keresnie kell identitását a művészet tükrében. "Valójában megérti-e egymást Kelet és Nyugat? Nem viselkedik-e kioktatóan a Nyugat?" - vetette fel a kérdéseket, azt a választ adva, hogy a nemzetek közötti nagyobb toleranciára és tiszteletre van szükség. "Hozzon a kultúra nagyobb megértést és tiszteletet!" - kívánta.

Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a lengyel-magyar kapcsolatokra utalva emlékeztetett arra, hogy tavaly a két ország egymást váltotta az EU-elnökségben, és képesek voltak kezelni a gondokat. Az "európaizálódás" nem befejezett folyamat - mondta, és példaként említette, hogy nemrégiben Horvátország került közelebb az uniós tagsághoz a népszavazással. A művészet, beleértve a filmművészetet, is mindig segít a megújulásban - hangsúlyozta.

A népszerű magyar filmes rendezvénysorozatnak idén Mészáros Márta a díszvendége. A rendezőt kellemes emlékek fűzik Berlinhez: Örökbefogadás című filmjéért 1975-ben a Berlinale történetében az első női rendezőként kapta meg az Arany Medve-díjat, majd 2007-ben Berlinale Kamera-díjjal tisztelegtek életműve előtt. A rendező a lengyel-magyar kapcsolatok emblematikus alakja - emelte ki szombaton Can Togay János.