Mint mondta, a Cinema Total a Bécsi Filmalap szerint már a Berlinale legfontosabb kísérő rendezvényévé nőtte ki magát. "Ez ugyan túlzás, de az biztos, hogy jelentős esemény a legfontosabb európai fővárosi filmfesztivál idején" - jegyezte meg.

 

torocsik_500
Törőcsik Mari


A CHB igazgatója szerint Lengyelország részvétele a művészeti sík - a jelentős lengyel filmművészet - mellett kultúrdiplomáciai szempontok alapján is fontos, mert a magyar-lengyel kapcsolat "intim barátság", amelyről nem sokan tudnak Európában, ezért itt az ideje bemutatni. Lengyelország emellett kiválóan teljesít kulturális, gazdasági és politikai síkon is, Magyarország pedig "közelről szeretné figyelni a varsói gyorsot". A két ország 2011-ben ráadásul egymást váltotta az Európai Unió elnökségében - emlékeztetett.

A Cinema Total 5 fővédnöke Doris Pack, az Európai Parlament oktatási és kulturális bizottságának elnöke. Ő nyitja meg a Múzeumszigetnél fekvő épületben zajló eseményt - közölte Can Togay János.

A rendezvény díszvendége lesz Törőcsik Mari és Mészáros Márta. Az igazgató által a magyar filmművészet legnagyobb élő legendájaként méltatott színésznő most először vendégeskedik majd a német fővárosban, Mészáros Mártát azonban már kellemes emlékek fűzik Berlinhez: 1975-ös, Örökbefogadás című filmjéért a Berlinale történetében az első női rendezőként kapta meg az Arany Medve-díjat, majd 2007-ben Berlinale Kamera-díjjal tisztelegtek életműve előtt. A rendező emellett a lengyel-magyar kapcsolatok emblematikus alakja is - emelte ki Can Togay János.

 

meszaros_marta_500
Mészáros Márta

 

Az ötnapos rendezvény idején fontos filmszakmai programokkal várják az érdeklődőket. Can Togay János és Monory-Mész András, a Cinema Total nemzetközi kurátora felidézte, hogy tavaly jelentős nemzetközi érdeklődést váltott ki a magyar filmfinanszírozás átalakulóban lévő rendszeréről Andrew Vajna kormánybiztos részvételével zajlott kerekasztal-beszélgetés. Az eseménynek mind nemzetközi, mind pedig magyar vonatkozásban jó visszhangja volt, mert feloldotta a magyar filmgyártás körüli csendet, elindított egyfajta kommunikációt. A kedvező tapasztalatok után ismét megrendezik a fórumot, amelynek egyik témája a magyar filmgyártásban az elmúlt egy évben történt változás lesz.

Kiemelt szerep jut továbbá olyan kérdéseknek, mint az európai film jövője, illetve a régiós együttműködés, és nagy figyelem hárul majd az orosz filmgyártásra, amely egyre nagyobb erővel képviselteti magát a koprodukciókban. A Cinema Total a közép-kelet-európai térség kapujaként bemutatkozási lehetőséget kínál a GROULAC-országoknak, azaz a latin-amerikai és a karibi régiónak. Az onnan érkező szakemberek kapcsolódási lehetőségként keresték meg a szervezőket részvételi szándékukkal.

A szervezők szerint évről évre egyre rangosabb a Cinema Total Pitch Stop és True Stories elnevezésű két szakmai programja. Előbbiben válogatott projekteket "gyúrnak át" a filmszakma jeles képviselői, például az Arte csatorna egy producere, utóbbiban pedig a Berlinalén szereplő produkciók képviselőit vonultatják fel. Ebbe a programba kapott meghívást Fliegauf Benedek, akinek Csak a szél című alkotása versenyben van a legjobb nagyjátékfilmnek járó Arany Medvéért. A Cinema Total rögtön reagált arra, hogy a magyarországi romagyilkosságokról szóló film bekerült a Berlinale versenyfilmjei közé és roma napot szervezett programjába - emelte ki Can Togay János.

Szabó Dezső, a külföldi magyar kulturális intézeteket felügyelő Balassi Intézet nemzetközi igazgatója a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Cinema Total zászlóshajó-projekt lett, amely valós témákkal, valós érdeklődésre válaszolva jelentkezik évről évre. Emellett közvetíti az ország értékeit és jól szolgálja a kapcsolatépítést. "Kiváló példa, szeretnénk, ha követőkre találna" - emelte ki.