A magyar versenyszekció zsűri döntését vasárnap délután, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Nicolas Graux belga filmrendező, Galácz Karolina, a DDB kreatívigazgatója és Gabriel M. Paletz forgatókönyvíró voltak. A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Molvay Norbert alkotása, a Jövő szerdán című film kapta, amely egy morálisan komplex helyzetet bemutató, drámai erejével, remek forgatókönyvével és hatásos hosszú beállításával nyűgözte le a zsűrit.

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Lidérc úr című alkotása lett, amely finomságával, rendkívüli koherenciájával és érettségével hatott a zsűrire: „a hipnotikus érzéki élmény hosszú idővel a film megtekintése után is velünk maradt” – mondta el a díjat átadó Galácz Karolina. Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint. Három film kapott elismerő oklevelet: A Rozgonyiné (rendező: Szeleczki Rozália) – „egy régi ballada modern és innovatív adaptációja”; a Hármasban (rendező: Lengyel Balázs) – „minőségi, könnyed vígjáték, melyben újra együtt játszik két legendás magyar színész”; és az Apám szíve (rendező: Fazekas Máté Bence) – „a diszfunkcionális családi életet bemutató groteszk komédia” – fogalmazott a zsűri.

Tóth Luca, a legjobb animáció díjának nyertese a Friss Hús oklevelével (fotó: Friss Hús)

A legjobb magyar színésznő és színész díját is kiosztották. A legjobb színésznő Kötél Orsolya (Kék óra) lett. „Kevés film ad ilyen remek lehetőséget középkorú színésznőknek, hogy autentikus történetekben mutassák meg tehetségüket. Ebben a filmben a karakter története és a színésznő alakítása a lényeg.” Nagy Márkot pedig a Szokásjog című filmben nyújtott alakításáért díjazták. „Intenzív alakítása magával ragadja a nézőt.” – indokolta választását a zsűri.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Kovács István filmrendező, Závorszky Anna production executive és Jean-Francois Le Corre producer voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Carolina Markowitz (Brazília) The Orphan című alkotása lett. A zsűri úgy találta, hogy a történet meggyőzően mutatja be az emberek intimitás és kapcsolódás utáni vágyát, a filmvásznon a nyers és mégis vonzó karakterek emlékezetes jelenléte a kiváló rendezői munka és a merész vizuális megközelítés eredménye.

Dávid Attila rendező és Lehr Juhász Péter operatőr (fotó: Friss Hús)

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 500.000 forintos jutalommal járó díjat Dávid Attila Jakab című filmje kapta az emberi lélek titokzatosságának koherens és egyedi megmutatásáért. Az ötödik magyar pitchfórumra péntek délelőtt került sor a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 70 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Dreissiger László producer, Lányi Eszter, a Magyar Nemzeti Filmalap képzési és innovációs igazgatója és Lichter Péter filmrendező voltak. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Turai Balázs Amok című projektje, a mezőny egyetlen animációs filmterve kapta.

Idén is visszatért a fesztiválra a kritikaíró workshop és pályázat, amelynek zsűrije Gyenge Zsolt filmkritikus, filmesztéta (zsűrielnök), Kránicz Bence filmkritikus, Lichter Péter filmesztéta, valamint Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense voltak. A fődíjas Tölli Szofia Húsba rejtve c. kritikája lett, továbbá elismerő oklevelet kapott Job van Aken An Intimate Discovery és Somlyai Fanni Bíbor kockacukor című írásáért. A nyertes kritikákat a nálunk lehet majd elolvasni. 

A díjnyertes alkotók és filmjeik:


Molvay Norbert: Jövő szerdán – legjobb magyar rövidfilm

Tóth Luca: Lidérc úr – legjobb magyar animáció

Dávid Attila: Jakab – a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendező díja


Kötél Orsolya – legjobb magyar színésznő (a Kék óra c. filmben nyújtott alakításáért)

Nagy Márk – legjobb magyar színész (a Szokásjog c. filmben nyújtott alakításáért)


Carolina Markowitz (Brazília): The Orphan – legjobb nemzetközi rövidfilm


A zsűri elismerő oklevéllel díjazta a következő alkotásokat:


Az élő szereplős szekcióban:


Szeleczki Rozália: Rozgonyiné

Lengyel Balázs: Hármasban

Fazekas Máté Bence: Apám szíve


A nemzetközi versenyprogramban:


Osman Cerfon (Franciaország): I’m Going Out For Cigarettes


További díjak:


A pitchfórum Lovas Nándor-díja:


Turai Balázs: Amok


A kritikaíró verseny díja:


Tölli Szofia – a Húsba rejtve c. kritikáért


A kritikaíró pályázat zsűrije továbbá elismerésben részesítette Job van Aken és Somlyai Fanni pályamunkáit is.

Forrás: Friss Hús / Borítókép: Molvay Norbert a Friss Hús oklevelével (Fotó: Friss Hús)