A tavalyi évhez hasonlóan 2021 nyarán újra jelentkezik a MOME Anim Summer Premier. Idén is olyan diploma filmek válnak elérhetővé a szak Vimeo-csatornáján, amiket eddig csak fesztiválokon lehetett látni. Ezek az alkotások olyan országokban is jártak már, mint Japán, Izrael, Mexikó, Szarajevó, Görögország vagy Franciaország, mostantól pedig bárki megtekintheti őket online. Összesen négy filmet mutat be a szak két hét leforgása alatt.

Június 24-én elsőként a Primalter-díjas Gyulai Panni filmje, a Broken Things kerül fel a netre, amely egy magányos kisgyermek felcseperedésének története, aki az otthoni problémák elől, saját belső világába menekül. Ám ez a titkos hely sem tudja mindentől megvédeni, a valóság elől nehéz elbújni, elmenekülni. A főszereplő kislány olyan körülmények között éli az életét, ami a körülötte levő felnőttek számára is elviselhetetlen. Míg azoknak a rossz, természetes létállapottá válik, nem tesznek ellene semmit, addig a kislány fantáziája segítségével próbálja enyhíteni a nyomasztó körülményeket.

Gyulai Panni: Broken Things

Ezután június 28-án az Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon is szereplő The Act of Breathing, Hana Yamazaki filmje következik, ami a légzés fizikális és érzelmi megnyilvánulása, melyet egy mesterséges, mégis organikus műanyag fólia és az emberi test jelenít meg. A test átalakulásain keresztül vizsgálja a létezés fizikalitását és a mozdulatokat, mindezt a táncfilm műfaján belül.

Július elsején Ottlik Anna Prímek című kisfilmjét láthatja a közönség. A film egy felnőtt férfi reggelét mutatja be. A jelen képei közé vegyül pár emlék, amelyek a férfi gyerekkorát idézik fel. A két idősíkot egy belső monológ kíséri, amelyben a főszereplő az apjával kapcsolatos emlékeiről, sérelmeiről és viszonyáról beszél. A másik összekötő elem a filmben a matematika és azon beül a prímszámok, amelyek végigkísérik a férfi életét, és szorosan kapcsolódnak az apjához is.

Balogh Fábián Our House című filmje zárja a nyári premiert július 5-én, melyet a New Chitose Airport Nemzetközi Animációs Fesztiválon is díjaztak. A tinédzserkor előtt álló fiú a barátaival együtt egy ártatlan délutáni kaland során felfedez egy elhagyatott, szürke épületet a kertvárosban. A ház felfedezése közben a földszinten egy bezárt ajtóra bukkannak. Különböző módokon próbálják kinyitni, de sehogy sem sikerül, így végül a főszereplő egy téglával töri be a garázs hátsó ablakát. Ezáltal túllépi saját határait: belső késztetésből és a csapatszellemtől túlhevülve megszegi saját erkölcsi szabályait. A történtek után bűntudata hatalmába keríti és a gyötrő érzéstől minél rövidebb úton szeretne megszabadulni, de kérdéses, hogy ez sikerül-e pusztán a tárgyi bizonyíték eltüntetésével.

Balogh Fábián: Our House

A MOME Anim a MOME Animációs közössége, a magyar animáció egyik meghatározó kreatív műhelye és szellemi centruma. Aktivitása magába foglalja a BA és MA szintű animáció képzési programokat, rövid lefutású szakmai képzéseket, nemzetközi tréning programokat. Az oktatáson túlmutató projekt-, inkubációs- és kutatási tevékenységeket folytat, melyek fókuszában a tehetséggondozás és a tartalomfejlesztés áll. Produkciós tevékenységének keretében hazai és nemzetközi partnerekkel valósít meg különböző animációs projekteket. Gondozza a KISKAKAS animációs filmnapokat, kiállításokat, filmbemutatókat, konferenciákat és szakmai fórumokat rendez. Célja a pályakezdő generációk sikeres indulásának elősegítése és az animáció egyre bővülő alkalmazási területeinek feltérképezése, kutatása. Missziója a magyar animáció elismertségének és sikerének növelése itthon és a nagyvilágban, melyet az elmúlt években olyan hallgató sikerek bizonyítanak, mint Bucsi Réka Oscar shortlist-en szereplő diploma filmje a Symphony no. 42 (2014), Andrasev Nadja Cannes-i díja A nyalintás nesze c. munkájáért (2016) vagy Buda Flóra Anna díja Entropia c. alkotásáért a Berlinale-n (2019).

Címlapkép: Prímek / Forrás: MOME