Az IFA 2006 (Internationale Funkaustellung), a világ első számú fogyasztási elektronikai vásárának idejére időzített, és az IFA-hoz hasonlóan Berlinben megrendezett Medienwoche Németország legnagyobb médiakonferenciája. A médiahétre Berlinbe látogatók idén a német-magyar médiakapcsolatok új aspektusaival és kilátásaival is megismerkedhetnek a szeptember 6-án megrendezésre kerülő Moving Pictures-Moving Times elnevezésű német-magyar napon.

Mint azt szerkesztőségünk a Berlini Magyar Nagykövetség gazdasági és kereskedelmi osztályának biztosától, Somogyi Katalintól megtudta, a rendezvényt a nagykövetség és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium egyik üzletfejlesztő háttérintézménye, az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht kezdeményezte. A két intézmény felkérte partnernek a Berlin és Brandenburg tartományokban működő német szakszövetségeket, így többek között a Berlin-Brandenburg Medienboardot, a régió filmalapját, hogy szakmai mentorként támogassák az eseményt. Somogyi Katalin információi szerint a német-magyar napon több mint 150 német filmes szakember vesz majd részt.  

A hat panelból álló szakmai fórumon a résztvevők megismerkedhetnek a két ország médiapiacának sajátosságaival, megvitathatják koprodukciós lehetőségeiket, bemutatkozhatnak egymásnak a német és magyar filmstúdiók (többek között az etyeki Korda Filmstúdió) és filmlaborok.

A Medienwoche most jó lehetőség a magyar film számára
Kántor László, az Új Budapest Filmstúdió színeiben két fórumbeszélgetésen is részt vesz. „Az egyikben, mint a Magyar Producer Szövetség alelnöke a két ország koprodukciós lehetőségeiről és a filmtörvények működéséről beszélgetünk, különös tekintettel arra, hogy jövőre Németország is bevezetni szándékozik a húsz százalékos adókedvezményt a filmgyártásban. A másik panelben producerként ismertetem Csapda című filmünk gyártási hátterét.” – árulta el a filmhunak.

Utóbbi beszélgetésen Muhi András, az Inforg Stúdió vezetője is részt vesz. Ő Fliegauf Benedek Womb című, német-magyar koprodukcióban készülő filmje kapcsán kapott meghívást a rendezvényre. A körülbelül másfél millió eurós Womb mind Németországban, mind itthon már előkészítési támogatásban részesült, s Muhi András reményei szerint jövő nyáron már a forgatás is kezdetét veheti. „A magyar finanszírozási rendszer megváltozása miatt gyártási támogatásért először a német producer, Paul Roman, illetve cége, a Razor Film pályázik Németországban, majd ha már megszerezte a támogatást, mi is pályázunk az MMK-nál. Az is elképzelhető, hogy francia partner bevonásával készül el a film.” – engedett bepillantást a Womb koprodukciós ügymenetébe az Inforg-vezér. Fliegauf filmjének cselekményéről a producer nem kívánt részleteket eláruli, azt azonban elmondta, hogy a Wombot mindenképpen szeretnék előbb elkészíteni, mint Fliegauf Benedek fantasyját, a Tündérkört. Muhi András elmondta, a Tündérkörben is közreműködő Paul Romannal közös megállapodásuk, hogy a költségigényes Tündérkör előtt Fliegauf Benedek előbb egy kevésbé költséges, de a direktor legutóbbi filmjének, a Dealernek büdzséjét meghaladó költségvetésű produkciót rendezzen. Muhi András reményei szerint a német koproducer bevonásával a filmek nemzetközi forgalmazási gondjai is megoldódnak, Paul Roman ugyanis az egyik legnagyobb európai forgalmazó Celluloid Dreams ügynökeként is tevékenykedik.

A német-magyar koprodukcióban készülő filmek kerekasztal beszélgetését moderáló, a Screen International német tudósítója Martin Blaney szerint a magyar részvételű koprodukcióknak jó esélyeik vannak Németországban, mivel mind a Berlin-Brandenburg Medienboard, mint a lipcsei Mitteldeutsche Medienförderung (MDM) támogatási politikájában kiemelt helyet foglal el a kelet-közép-európai produkciók finanszírozási támogatása. Blaney információi szerint az MDM eddig több mint 30 magyar alkotást támogatott, legutóbb Török Ferenc éppen készülő Overnight című filmjét.

Kirsten Niehuus, a Berlin-Brandenburg Medienboard vezetője a filmhunak kiemelte a német-magyar és különösképp Magyarország és Berlin, illetve Brandenburg tartományok közötti kapcsolatok erősítésének fontosságát. Németország filmipara, amely Nyugat-Európában a legtöbb nemzetközi koprodukcióban vesz részt, hazánk elsőszámú koprodukciós partnere is. A gyártási költségek megemelkedésével és a nemzetközi forgalmazás bonyolultabbá válásával a két ország kölcsönös együttműködése egyre fontosabbá válik, ezért Niehuus különösen fontosnak tart egy, a német-magyar naphoz hasonló tapasztalatcserét.

Somogyi Katalin úgy informálta szerkesztőségünket, hogy a rendezvényt a német és magyar résztvevő producerek találkozója zárja. „A német és magyar filmesek találkozójával új nemzetközi produkciók számára kívánjuk bemutatni a magyar film szakembereit és egyéb erőforrásait, illetve új kapcsolatok támogatásával reméljük, hogy a számos eddigi német-magyar filmes koprodukciók mellett újabbak kezdeményezésére és megvalósítására is sor kerül majd a rendezvény hatására.” – foglalta össze a német-magyar nap céljait.