A fesztivál célja 2019-ben is az, hogy a filmkészítés egyik legfontosabb társalkotójára, az operatőrre, munkája jelentőségére irányítsa a figyelmet, és lehetőséget teremtsen a fiatal filmesek bemutatkozására. A beérkezett pályaműveket a zsűri elsősorban az operatőri teljesítmény alapján értékeli, de figyelembe veszi a film egészének művészi színvonalát is. Elvárás, hogy Zsigmond Vilmos munkásságához méltón, a beérkező pályaművek eredeti és kreatív operatőri megoldásokat tartalmazzanak. 

A pályázás feltételei

Az alkotók és alkotócsoportok korhatár nélkül jelentkezhetnek, és azokat a műveket is várják, amelyekben filmművészetet tanuló rendező és/vagy operatőr szakos egyetemi hallgatók részt vettek. Pályázni 2016. január 1. után készült nagyjáték-, kisjáték-, és kísérleti filmekkel lehet. Egy alkotó több filmmel is nevezhet, nevezési díj nincs.

A nevezett filmekhez időkorlát nélküli online screenert (vimeo, youtube, stb.) kell küldeni, a filmeket minden esetben tartalmazniuk kell angol feliratot is. A versenyprogramba bekerült filmeket kizárólag DCP formátumban fogadják el. A nevezési lap a Zsigmond Vilmos filmfesztivál hivatalos oldalán található. A határidő: 2019. január 31. éjfél!

A beérkező pályamunkák számától függően 6-10 fős, operatőrökből, rendezőkből, filmes szakemberekből álló előzsűri értékeli az alkotásokat. A versenyprogramba került filmekről nemzetközi zsűri dönt, melynek elnöke Szabó Gábor (HSC) Balázs Béla-díjas operatőr, egyetemi tanár, Zsigmond Vilmos egyetlen rendezésének (Tékozló apa, 1991) operatőre. A fesztivál fővédnöke Susan Zsigmond.

Fesztiváldíjak

  • Zsigmond Vilmos-díj a legkiemelkedőbb operatőri munkáért
  • Legjobb film kategóriánként: a fényképezés és a tartalmi megvalósítás egységének kiemelkedő színvonaláért
  • Szeged Város díja
  • Kritikusok díja
  • Diákzsűri díja
  • Közönségdíj
Forrás: ZSVFF / Borítókép: ZSVFF Facebook