Az Arany Medve-díjas Testről és Lélekről rendezője egyike a rangos nemzetközi filmeseknek, akiket a Thessaloniki Nemzetközi Filmfesztivál felkért, hogy otthoni körülmények között rövidfilmet alkossanak a bezártság témájában. A Georges Peres francia író Species of Spaces című műve után Spaces #3-ként elkeresztelt sorozatban többek között olyan neves alkotók vesznek részt, mint a román Radu Jude (Aferim!, Bánom is én, ha elítél az utókor), a kínai Jia Zhangke (Csendélet, A bűn érintése) és a kanadai Denis Côté (Curling, Szellemvárosi antológiák). A közös tematikát a koronavírus miatt a világ számos pontján elrendelt karantén és kijárási korlátozások inspirálta. Enyedi Ildikó Szamár és Nyúl beszélgetése címmel készítette el saját karanténfilmjét.

"A jószándékú konyhafilozófia erős hulláma kísérte a járvány kitörését. Felhívta a figyelmem egy megható, még a legnevetségesebb formájában is szívszorító, és mélységesen érthető emberi vágyra, amely a felsőbb szándékot keresi az életünket formáló erőkben. Értelmet akarunk lelni az eseményekben, amelyek velünk vagy általunk történnek meg. Megsértődnénk, ha úgy éreznénk, hogy az Univerzum nem vesz tudomást rólunk... Ez a kis film két filozofikus természetű lény, a Nyúl (aki Budapesten él) és a Szamár (aki a napos Los Angelesben lakik) számos beszélgetésének egyikét örökíti meg. Valódi őszinteséggel próbálnak belesni a létezés kulisszái mögé, hogy tervet, célt, okot találjanak benne. Nagyjából annyira járnak sikerrel, mint mi, emberek..." - idézi új kisfilmjéről a rendezőt a Mubi

A hét kisfilmből álló Spaces #3 további epizódjait a filmfesztivál YouTube csatornáján lehet megnézni. Enyedi Ildikó, aki jelenleg következő nagyjátékfilmje, a Léa Seydoux főszereplésével forgatott A feleségem története útómunkálatain dolgozik, nemrég a Filmesek karanténban című interjúsorozatunkban osztotta meg velünk, hogyan telnek napjai a járvány idején.  

Borító: Enyedi Ildikó (Fotó: Pozsonyi Janka)