Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb könyve, a New York Times bestsellere, a hazánkban is megjelent A segítség egy provokatív és inspiráló regény, arról, hogy mi történik, ha egy déli kisvárosban az íratlan szabályokat három bátor nő megszegi. A segítség november harmadikán kerül a hazai mozikba.

 

segitseg_500


Az évek során a Jameson CineFest az egyik legjelentősebb magyarországi fesztivállá nőtte ki magát és egyre komolyabb a közép-európai jelentősége is. 2009-ben Magyarország 16 legjobb művészeti fesztiválja közé került, és jogosult a “kiváló művészeti fesztivál” cím viselésére. A fesztivál tavalyi markáns filmszelekciója Báron György kritikus szerint “a legjobb-legértőbb volt minden eddigi magyar fesztiválprogram közül. " (Élet és Irodalom). A szervezők idén mindenképpen tartják a megszokott művészeti színvonalat, sőt, igyekeznek túlszárnyalni azt.

Kevesen tudják, hogy az észak-magyarországi régió Hollywood legnagyobbjainak szülőhelye: például az Oscar-díjas brit forgatókönyvíró és rendező, Emeric Pressburger Miskolcon, a Paramount Picturest alapító Adolph Zukor pedig a közeli Ricsén szültetett. A CineClassics, a fesztivál filmtörténeti sorozata magyar származású, világhírű filmművészeket és  a magyar mozi nagyjait mutatja be retrospektívekkel, konferenciákkal, kiállításokkal. A program idén a 100 éve született, méltatlanul kevéssé ismert Szőts István rendezővel és a brit-magyar producer-életművésszel, Gabriel Pascallal foglalkozik.